Newsflash
Internaționale

COVID-19 a redus speranța de viață în SUA: cine sunt cei care trăiesc mai puțin

de Florentina Ionescu - feb. 8 2021
COVID-19 a redus speranța de viață în SUA: cine sunt cei care trăiesc mai puțin

Populațiile latino-americană și afro-americană au speranța de viață redusă, iar studiile arată că speranța de viață la naștere se va scurta cu mai mult de un an.

Un studiu nou a descoperit că din cauza deceselor cauzate de boala COVID-19 anul trecut, speranța de viață la naștere pentru americani se va scurta cu până la 1,13 ani, ajungând la 77,48 de ani. Acesta este, potrivit www.sciencedaily.com, cel mai mare declin într-un singur an în ceea ce privește speranța de viață a americanilor în ultimele patru decenii.

covid-19 efect speranta de viata afro-americani si latino-americani

Pandemia de COVID-19, care a cauzat peste 336.000 de pierderi de vieți omenești în Statele Unite ale Americii în anul 2020, a afectat extrem de mult speranța de viață, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea Southern California (USC) și de la Princeton.

Acești cercetători au făcut anumite proiecții care arată că din cauza deceselor cauzate de pandemia de COVID-19 anul trecut, viața americanilor se va scurta cu 1,13 ani, ajungând la 77,48 de ani, arată studiul lor publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Aceasta este cea mai scăzută estimare în ceea ce privește speranța de viață, de la datele din 2003.

Declinurile în privința speranței de viață sunt și mai pronunțate în rândul minorităților din SUA. Pentru afro-americani, cercetătorii au o proiecție cum că speranța de viață se va scurta cu până la 2,10 ani ajungând până la 72,78 de ani, iar pentru latino-americani, speranța de viață va scădea cu 3,05 ani, ajungând până la 78,77 de ani.

Și populația cu pielea albă este, de asemenea, afectată, dar proiecțiile cercetătorilor în ce privește declinul sunt mult mai reduse: 0,6 ani, ajungându-se la o speranță de viață de 77,84 de ani.

„Studiul nostru analizează efectele acestui număr excepțional de decese asupra speranței de viață pentru întreaga națiune, precum și consecințele pentru grupurile marginalizate. Efectul disproporționat al pandemiei de COVID-19 asupra speranței de viață a persoanelor afro-americane și latino-americane cel mai probabil are de-a face cu expunerea mai mare a lor prin prisma locurilor de muncă sau a contacților din familia extinsă, pe lângă faptul că primesc îngrijiri medicale precare, ceea ce duce la mai multe infecții și la prognosticuri mai grave”, a declarat autorul studiului, Theresa Andrasfay, de la USC, Facultatea de Gerontologie Leonard Davis.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe