Newsflash
Internaționale

Coronavirus: medicii din Tokyo cer anularea Jocurilor Olimpice

de L. Budin - mai 18 2021
Coronavirus: medicii din Tokyo cer anularea Jocurilor Olimpice

O organizație medicală japoneză de top s-a alăturat vocilor care solicită anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, argumentând că spitalele sunt deja suprasolicitate, în timp ce țara cunoaște un vârf al infectărilor.

La mai puțin de trei luni de la data la care e programată începerea competițiilor sportive, reprezentanții Asociației Practicienilor de Medicină din Tokyo, reprezentând circa 6.000 de medici generaliști, au tras un semnal de alarmă. Ei au spus că spitalele din orașul-gazdă al jocurilor sunt copleșite de numărul de cazuri și că sunt ocupate la capacitate maximă, relatează Reuters.

pandemie-japan

Mii de semnături

„Cerem cu tărie ca autoritățile să convingă IOC (Comitetul Olimpic Internațional) că organizarea olimpiadei este dificilă și să obțină decizia de a anula Jocurile”, a arătat Asociația, într-o scrisoare deschisă, adresată premierului Yoshihide Suga.

În anumite zone ale capitalei japoneze, creșterea cazurilor s-a suprapus cu lipsa paturilor libere în spitale și cu numărul insuficient de lucrători sanitari, ceea ce a dus la prelungirea celei de-a treia stări de urgență în Tokyo și în alte prefecturi, până la data de 31 mai.

Și alți experți în sănătate și organizații sanitare și-au făcut publice îngrijorările privind organizarea Jocurilor, iar o petiție online, prin care se solicită anularea evenimentului, a fost semnată de sute de mii de oameni.

Vaccinare anevoioasă

Deși Japonia a reușit să evite o răspândire explozivă a virusului, așa cum s-a întâmplat în alte țări, guvernul nipon a fost criticat dur pentru campania anevoioasă de vaccinare. Doar 3,5% din populația de 125 milioane a fost vaccinată.

Platformele de programare pentru vaccinare, lansatate în Tokyo și Osaka, s-au blocat din cauza problemelor tehnice.

Cu toate acestea, premierul nipon spune că țara sa poate găzdui o olimpiadă „sigură și protejată”, iar pregătirile sunt în curs, urmând protocoale COVID stricte – cum ar fi un eveniment-test la care vor participa 420 de sportivi, organizat în luna mai.

Îngrijorare internațională

Multe din taberele de antrenament pre-olimpice au fost însă anulate, iar sportivii internaționali și-au manifestat îngrijorarea legată de evenimentul care va avea loc în mijlocul unei crize pandemice.

Unii au spus chiar că nu mai participă la J.O. Este cazul campionului la echitație, canadianul Eric Lamaze, care a anunțat că se retrage din competițiile olimpice, invocând motive de sănătate. Lamaze a spus că Jocurile Olimpice ar trebui să fie „o celebrare a atleților”, însă el nu crede că sportivii vor avea parte de o adevărată sărbătoare la Tokyo. „Nu e vremea pentru a sărbători”, a subliniat el.

Datele arată că infectările, la nivel național, au scăzut, luni, la 3.680 de cazuri – cel mai mic nivel, din 26 aprilie încoace - , dar că numărul de pacienți cu simptome grave a atins un record de 1.235 de persoane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe