Newsflash
Internaționale

Copiii, mai expuși infecției cu SARS-CoV-2 în familie

de Dr. Alina SIMACHE - ian. 15 2021
Copiii, mai expuși infecției cu SARS-CoV-2 în familie

Contactul apropiat cu persoane cu COVID-19, participarea la evenimente sociale și utilizarea inadecvată a măștilor de protecţie în școli sunt asociate semnificativ cu infecţia cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor și adolescenţilor, arată rezultatele unui studiu recent.

Cercetători de la Universitatea din Mississippi, SUA, în colaborare cu experţii CDC, au realizat un studiu de tip caz-control, care a inclus 397 de copii și adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, ce au fost urmăriţi în perioada 1 septembrie – 5 noiembrie 2020. Scopul a fost evaluarea gradului de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 în timpul școlii, în familie și în cadrul comunităţii. Peste jumătate (53%) dintre participanţii la studiu au solicitat testarea pentru COVID-19 din cauza simptomelor asociate. Dintre cei pozitivi, 66% au raportat contactul apropiat cu o persoană infectată cu noul coronavirus. În 64% dintre cazuri s-a constatat că aceștia intraseră în contact chiar cu membrii infectaţi ai familiei, în comparaţie cu 15% dintre cazuri în care contactul apropiat era reprezentat de colegii de școală și 27% dintre cazuri reprezentate de colegii de grădiniţă sau din alte centre de îngrijire. Autorii subliniază că participarea la cursuri în cadrul școlilor, grădiniţelor sau în alte centre de îngrijire nu a fost asociată, în cadrul studiului, cu probabilitatea crescută de a obţine un rezultat pozitiv la testul COVID-19, în condiţiile respectării normelor de protecţie.

 Mediul școlar, mai sigur

        Copiii pozitivi pentru COVID-19 participaseră în intervalul de două săptămâni anterior testării la diferite evenimente sociale cu alte persoane din afara familiei (nunţi, înmormântări, evenimente sportive, concerte, slujbe religioase, călătorii, restaurante), dar și la diverse activităţi cu alţi copii (aniversări, întâlniri de joacă). Datorită respectării normelor de igienă în cadrul școlilor, grădiniţelor sau centrelor de îngrijire, expunerea copiilor la infecţia cu SARS-CoV-2 a fost substanţial redusă comparativ cu cea din mediul familial. Majoritatea respondenţilor au raportat purtarea constantă a măștilor de protecţie în interiorul școlilor și grădiniţelor, în conformitate cu recomandările în vigoare.

„Eforturile continue de a preveni transmiterea în cadrul școlilor și în cadrul programelor de îngrijire a copiilor sunt importante, precum și evaluarea variatelor tipuri de activităţi și expuneri pentru a identifica factorii de risc pentru COVID-19 în condiţiile participării copiilor la activităţile din clasă și în cadrul interacţiunilor sociale (...). Promovarea comportamentelor menite să reducă expunerea la virus în rândul copiilor și adolescenţilor (...) este importantă pentru prevenirea răspândirii virusului în școli și în centrele de îngrijire”, au precizat autorii studiului.

copil expus principala


Notă autor:

Bibliografie
1. Hobbs CV, Martin LM, Kim SS, et al. Factors Associated with Positive SARS-CoV-2 Test Results in Outpatient Health Facilities and Emergency Departments Among Children and Adolescents Aged <18 Years — Mississippi, September–November 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1925-1929. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6950e3
2.https://www.mdedge.com/infectiousdisease/article/234302/coronavirus-updates/study-confirms-key-covid-19-risk-factors

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe