Newsflash
Internaționale

Copiii ar trebui să citească mai mult

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 25 2021
Copiii ar trebui să citească mai mult

Petrecerea excesivă a timpului în faţa ecranelor dispozitivelor electronice ar putea avea consecinţe negative pe termen lung, arată rezultatele unui studiu recent.

foto 2

Cercetătorii canadieni au urmărit o cohortă ce a inclus 2.440 de femei care au născut în Calgary, Canada și pe copiii acestora. Participanţii au raportat timpul petrecut de copii în desfășurarea anumitor activităţi, precum lectura sau ascultatul poveștilor, dar și timpul petrecut în faţa ecranelor, urmărind videoclipuri sau jucându-se pe calculator.

        Astfel, la 24 de luni, timpul mediu petrecut de copii în faţa ecranelor a fost de 17,07 ore, comparativ cu 3,92 ore petrecute în cadrul activităţilor ce implică lectura, conform datelor raportate în Pediatrics. La 36 de luni, timpul mediu de citit a scăzut la 2,61 ore și, ulterior, la 60 de luni, la 2,48 de ore. Timpul petrecut de copii în faţa ecranelor a crescut la vârsta de 24,9 luni și la 36 de luni și a scăzut ulterior la 10,84 de ore, la 60 de luni. Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că expunerea excesivă a copiilor la ecranele electronice la 24 de luni se asociază cu reducerea timpului dedicat lecturii la 36 de luni, aceasta din urmă fiind asociată cu creșterea timpului petrecut în faţa ecranelor ulterior, la 60 de luni.

„Rezultatele noastre subliniază importanţa stabilirii precoce a unor rutine sănătoase de lectură a cărţilor tipărite, dar și de utilizare a ecranelor electronice, ambii factori fiind fundamentali pentru dezvoltarea și educaţia copiilor (...). De asemenea, este evidenţiată necesitatea discutării precoce a utilizării adecvate a lecturii și a ecranelor electronice în cadrul cabinetelor de pediatrie”, a declarat pentru Reuters dr. Brae Anne McArthur, în calitate de autor principal al studiului.

 

 


Notă autor:

1. Longitudinal Associations Between Screen Use and Reading in Preschool-Aged Children
Brae Anne McArthur, Dillon Browne, Sheila McDonald, Suzanne Tough, Sheri Madigan
Pediatrics Jun 2021, 147 (6) e2020011429; DOI: 10.1542/peds.2020-011429
2. Reuters

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe