Newsflash
Internaționale

Controalele stomatologice de rutină ar trebui amânate

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 21 2020
Controalele stomatologice de rutină ar trebui amânate

OMS a publicat recent o versiune provizorie a recomandărilor pentru desfășurarea intervenţiilor stomatologice în condiţii de siguranţă, în contextul pandemiei de COVID-19, sugerând amânarea controalelor stomatologice de rutină.

Având în vedere faptul că profesioniștii din domeniul stomatologiei lucrează în contact strâns cu pacienţii, pe perioade îndelungate, riscul de infecţie cu SARS-CoV-2 este semnificativ crescut, amintește Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Ghidul recomandă, în cazul transmiterii comunitare, acordarea priorităţii în cazurile urgente, pentru a evita sau a minimiza procedurile care ar putea genera aerosoli, prioritizarea unui set de intervenţii clinice efectuate prin intermediul unui instrument și, desigur, amânarea îngrijirilor stomatologice non-esenţiale”, a declarat Benoit Varenne, reprezentant al OMS. Îngrijirile stomatologice „non-esenţiale” includ, conform OMS, controalele periodice, curăţarea profesională a dinţilor și alte îngrijiri profilactice, dar și estetica dentară. Totuși, îngrijirile stomatologice urgente ar trebui să fie în continuare asigurate, precum intervenţiile pentru infecţiile acute, tratamentul hemoragiilor, controlul durerii severe și tratamentul traumelor dentare/orofaciale.

Screening virtual înainte de programare

        OMS recomandă screen­ingul telefonic sau virtual al pacienţilor înainte de programare și triajul pacienţilor la prezentarea la cabinetul stomatologic. De asemenea, se recomandă strategia celor „3A” pentru evaluarea pacienţilor la distanţă, ce include sfatul medical (Advise), prescrierea de analgezice (Analgesics) și de antibiotice (Antibiotics), în caz de necesitate.

        Alte măsuri pentru prevenţia răspândirii SARS-CoV-2 includ spaţierea programărilor pentru a reduce numărul de pacienţi din sala de așteptare, accesul pacienţilor fără însoţitori (dacă prezenţa unui însoţitor nu este esenţială), igienizarea suprafeţelor, aerisirea adecvată a spaţiilor închise și evitarea utilizării aerului condiţionat standard, fiind recomandată instalarea sistemelor speciale de filtrare.

        OMS amintește că, în domeniul îngrijirilor stomatologice, SARS-CoV-2 poate fi transmis prin trei căi principale: transmitere directă, prin inhalarea picăturilor generate prin tuse sau strănut; transmitere directă, prin expunerea membranelor mucoase (oculară, nazală sau orală) la picături infecţioase; transmitere indirectă, prin suprafeţe contaminate.

        De asemenea, riscul transmiterii noului coronavirus prin intermediul procedurilor generatoare de aerosoli „nu poate fi exclus”.

Stomatologii, nemulţumiţi de recomandări

        Ca răspuns la noile recomandări, reprezentanţii ADA (American Dental Association) și-au manifestat nemulţumirea, declarând că nu sunt deloc de acord cu amânarea îngrijirilor dentare de rutină din cauza COVID-19. „Sănătatea orală este parte integrantă a sănătăţii generale. Stomatologia include îngrijiri de sănătate esenţiale datorită rolului său în evaluarea, diagnosticarea, profilaxia sau tratamentul afecţiunilor orale, care pot afecta sănătatea sistemică”, susţine dr. Chad P. Gehani, președintele ADA.

        În contextul pandemiei de COVID-19, ADA recomandă utilizarea echipamentului de protecţie personală (PPE) complet, inclusiv mănuși, mască, ochelari și vizieră, pentru desfășurarea activităţii în condiţii optime. „Milioane de pacienţi au efectuat vizite stomatologice în siguranţă în ultimele luni pentru întreaga gamă de servicii dentare. Utilizând PPE adecvat, îngrijirile stomatologice ar trebui să continue să fie livrate pe parcursul pandemiei sau altor situaţii dezastruoase”, concluzionează dr. Gehani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe