Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Combaterea rezistenţei TB cu ajutorul geneticii

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 3 decembrie 2021

Tehnicile de secvenţiere genetică au identificate aproape toate variantele genetice ale Mycobacterium tuberculosis care conferă rezistenţă la 13 din cele mai utilizate tuberculostatice.

TBCProiectul The Comprehensive Resistance Prediction for Tuberculosis International Consortium (CRyPTIC) a presupus întocmirea celei mai mari baze de date de probe de la cazuri de infecţie TB la nivel mondial, 15.211 probe din 27 de ţări de pe cinci continente.

Utilizând un nou test cantitativ pentru rezistenţa terapeutică și o nouă abordare care identifică toate modificările genetice în probele colectate, cercetătorii au generat un set de date unic, prin care s-au putut identifica modificările la nivelul codului genetic al M. tuberculosis.

Tuberculoza reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică și determină mai multe decese decât orice altă bacterie, virus sau parazit, cu excepţia virusului SARS-CoV-2.

Deși este o afecţiune tratabilă, tuberculoza multidrog rezistentă a reprezentat o problemă în ultimele trei decenii. Testarea pentru mutaţii ale M. tuberculosis reprezintă cea mai realistă metodă pentru ca fiecare pacient să beneficieze de testarea rezistenţei la medicamente și, deci, de medicamentul cel mai eficient pentru el.

Dr. Derrick Crook, profesor de microbiologie la Universitatea Oxford, a explicat că acest proiect internaţional a creat cea mai completă hartă a
modificărilor genetice responsabile pentru rezistenţa la tratament în tuberculoză.

Ultimul obiectiv al cercetătorilor este să obţină o predicţie genetică
destul de exactă pentru rezistenţa la tuberculostatice, astfel încât secvenţierea genomică să înlocuiască testele bazate pe culturi.

Citiți și: Tratament nou pentru tuberculoza pulmonară

https://www.ox.ac.uk/news/2021-10-19-largest-ever-global-study-tuberculosis-identifies-genetic-causes-drug-resistance

Etichete: TBC tuberculoza rezistenta TB mutatii tuberculoza

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.