Newsflash
Internaționale

Cipuri bionice pentru testarea medicamentelor, dezvoltate în Israel

de Dorina Novac - mar. 3 2021
Cipuri bionice pentru testarea medicamentelor, dezvoltate în Israel

Cercetătorii israelieni au dezvoltat o platformă de tipul rinichi-pe-cip pentru a testa eficacitatea medicamentelor, au anunţat reprezentanții Universității Ebraice din Ierusalim (HUJI).

Tehnologia inovatoare permite dezvoltarea rapidă a unor medicamente cu ajutorul cipurilor bionice, fără a mai fi nevoie de teste efectuate pe animale, informează Xinhua.

organ-on-a-chip_device
Sursă imagine: allaboutcircuits.com

Platforma, dezvoltată în cadrul unui nou studiu publicat în revista Science Translational Medicine, include senzori minusculi care raportează informații despre efectele directe ale medicamentelor asupra țesutului uman.

„Senzorii încorporați în țesutul uman permit măsurarea în timp real a ratei metabolismului din țesuturi de ficat, rinichi și cord, și să adune informații sigure cu privire la mecanismul de acțiune al medicamentelor și substanțelor chimice la nivelul rinichilor”, transmite sursa citată.

Folosind noua tehnologie, echipa de cercetători a descoperit un nou mecanism de toxicitate a unuia dintre medicamentele folosite frecvent în chimioterapie (cisplatin), care provoacă leziui la nivelul rinichilor în cazul a peste 30% dintre pacienți.

Astfel, tehnologia a permis cercetătorilor să dezvolte un nou tratament pentru a preveni leziuni ale rinichilor în tratamentele de chimioterapie.

„Este pentru prima dată când cercetătorii au folosit tehnologia organ-pe-chip pentru a dezvolta un tratament de la stadiul inițial până la un studiu clinic fără folosirea animalelor de laborator”, au adăugat reprezentanții HUJI.

Această tehnologie nu doar scurtează timpul în care medicamentele esențiale ajung pe rafturi, ci reduc și testarea pe animale de laborator, ceea ce va economisi mulți bani, timp și suferință, au consluzionat cercetătorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe