Newsflash
Internaționale

China: un responsabil recunoaște că eficacitatea vaccinului anti-COVID e scăzută

de L. Budin - apr. 12 2021
China: un responsabil recunoaște că eficacitatea vaccinului anti-COVID e scăzută

Pentru prima dată, un înalt responsabil chinez din domeniul sănătății recunoaște public că vaccinul anti-COVID produs în țara sa are o eficacitate relativ mică, comparativ cu serurile care au la bază tehnologia ARN mesager.

Directorul Centrului de control și prevenire a bolilor, Gao Fu, a făcut mărturisirea într-un rar moment de slăbiciune, arată BBC. El a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă, că vaccinul produs în țara sa „nu are un nivel de protecție foarte ridicat”, motiv pentru care guvernul Chinei are în vedere administrarea combinată a două seruri, pentru o eficacitate sporită.

vaccin_china

În căutarea eficacității

Ulterior, reponsabilul a revenit asupra declarațiilor sale, afirmând că spusele lui au fost interpretate eronat. A precizat că „eficacitatea tuturor vaccinurilor din lume e când mai mare, când mai mică”. El a mai adăugat că este de datoria oamenilor de știință să arate cum poate fi îmbunătățită eficacitatea serurilor.

Este pentru prima oară când un oficial chinez recunoaște public că vaccinurile chinezești, care folosesc virusuri inactivate pentru a declanșa reacția imunitară, au o eficacitate relativ scăzută, comparativ cu vaccinurile produse prin tehnologia ARN mesager, arată cotidianul francez Le Monde.

Administrare combinată

Un alt responsabil al Centrului de control și de prevenire a bolilor, Wang Huaqing, a declarat că cercetătorii chinezi lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin pe bază de ARN mesager, care a intrat deja în faza de teste clinice. Responsabilul nu a furnizat însă termenul de la care noul produs ar urma să intre pe piață.

Ideea administrării combinate de vaccinuri, pentru a crește eficacitatea lor, e o variantă luată în calcul la ora actuală. În Marea Britanie, cercetărorii studiază eventuala administrare combinată a serului AstraZeneca cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

Export în zeci de țări

În China, vaccinurile fabricate de Sinovac, o companie privată, și Sinopharm, o întreprindere de stat, constituie majoritatea serurilor chinezești distribuite în mai multe zeci de țări, printre care Mexicul, Turcia, Indonezia, Ucraina și Brazilia. Vaccinul produs de Sinovac este și cel folosit în țările africane - Zimbabwe, Somalia, Djibouti, Benin, Tunisia.

Cercetătorii brazilieni au constatat că eficacitatea produsului Sinovac pentru a preveni infectările simptomatice nu depășește 50,4% - puțin peste pragul de la care experții în sănătate estimează că un vaccin e util.

Rezultatele intermediare ale unor teste organizate în Turcia și Indonezia arată însă că rata de eficacitate a produsului Sinovac s-ar situa între 65% și 91%.

Conform experților din domeniul sănătății, e puțin probabil ca vaccinurile chinezești să fie vândute în SUA, în Europa Occidentală și în Japonia, din cauza procesului complex de aprobare. Nici guvernul chinezesc nu a aprobat încă utilizarea vaccinurilor străine în China.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe