Newsflash
Internaționale

China anunță primul caz de gripă aviară H10N3 la om

de L. Budin - iun. 2 2021
China anunță primul caz de gripă aviară H10N3 la om

Autoritățile sanitare chineze au raportat primul caz de gripă aviară la om, prin infectare cu tulpina H10N3 - dar dau asigurări că riscul unei epidemii este extrem de mic.

Cazul de infectare cu H10N3, primul din lume cu această tulpină, a fost semnalat în orașul Zhenjiang. Pacientul de 41 de ani a fost spitalizat cu febră, pe 28 aprilie, relatează AFP, preluată de Agerpres

gripa-aviara2

Ministerul Sănătății chinez a precizat, într-un comunicat, că riscul de răspândire a bolii la oameni, pe scară largă, este extrem de scăzut.

Autorităţile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul şi nu au descoperit nicio persoană infectată cu H10N3 până în acest moment. Nu s-au făcut precizări privind circumstanţele infectării pacientului care este acum internat. 

Ministerul Sănătăţii chinez a precizat că tulpina H10N3 nu avea „capacitatea de a infecta oamenii” şi este oricum „slab patogen” la păsări, adică puţin susceptibil să declanşeze boala.

În trecut, în Asia, alte două tulpini de gripă aviară, H5N1 și H7N9, au dus la infectări umane, prin contact direct cu păsările de curte bolnave. În 2013, varianta H7N9 a infectat 1.668 persoane şi a dus la 616 decese, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Cazurile de transmitere interumană rămân foarte rare, precizează autoritățile chineze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe