Newsflash
Internaționale

Chimioterapia ar putea fi mai eficientă în tratarea cancerului pancreatic

de Florentina Ionescu - sept. 19 2019
Chimioterapia ar putea fi mai eficientă în tratarea cancerului pancreatic

Adenocarcinomul pancreatic este o afecţiune malignă letală care, de cele mai multe ori, este rezistentă la chimioterapie. Acum, însă, oamenii de ştiinţă sunt în căutarea unor noi modalităţi prin care se poate creşte sensibilitatea tumorilor la medicamentele care luptă contra cancerului.

Un studiu publicat în 18 septembrie, condus de experţii de la Clinica Mayo, arată rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte lupta contra cancerului pancreatic. Folosindu-se anumite celule de la pacienţi şi anumite modele, cercetătorii au descoperit că inhibarea enzimei GSK-3, care este implicată în multe procese care contribuie la răspândirea cancerului, sensibilizează anumite celule la gemcitabină (tipul cel mai frecvent folosit de chimioterapie), scrie Medical Xpress.

Rezultatele oamenilor de ştiinţă au fost publicate în "Clinical Cancer Research" şi sugerează că inhibitorii enzimei GSK-3 ar putea să învingă rezistenţa la gemcitabină, precum şi la alte tipuri de chimioterapie.

În acest studiu, celulele canceroase pancreatice şi mostrele din tumorile pacienţilor au fost tratate cu acest nou inhibitor al enzimei GSK-3 (numit 9-ING-41), folosit fie ca atare, fie în combinaţie cu chimioterapia. Cercetătorii au descoperit că inhibitorul de GSK-3 a sporit semnificativ moartea celulelor canceroase din tumorile pancreatice şi a prelungit supravieţuirea la modelele cu tumori, atunci când a fost combinat cu chimioterapia.


Notă autor:

FOTO: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe