Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Certificate de vaccinare false şi vaccinuri anti-COVID, vândute pe internet

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 5 iulie 2021, ora 10:55

Poliţia din Italia a dezmembrat o reţea care vindea certificate europene de vaccinare false şi fiole de vaccin prin intermediul Dark Web.

Pe această rețea se puteau efectua operaţiuni de vânzare-cumpărare cu plata în criptomonede şi se înscriseseră mii de utilizatori. Agenții Gărzii de Finanțe italiene şi ai departamentului antifraudă şi de luptă împotriva criminalităţii cibernetice din cadrul Procuraturii din Milano (nord) au localizat şi confiscat 10 conturi şi canale de Telegram, de unde utilizatorii erau redirecţionaţi către conturi anonime de pe Dark Web, platformă unde se vindeau certificate şi vaccinuri false, scrie Agerpres.

certificate false

„Noua afacere criminală s-a axat în principal pe vânzarea certificatelor europene de vaccinare cu date de identificare false ale vaccinurilor, cu codul QR corespunzător, creat special, şi numărul care identifică lotul de origine al primei şi celei de-a doua doze de vaccin”, a informat poliţia, potrivit world-today-news.com.

Infractorii cibernetici au susținut că certificatele false puteau fi folosite şi de persoane care trăiesc în ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum SUA, Regatul Unit şi Elveţia.

Potrivit sursei citate, în pofida preţurilor exorbitante şi a riscurilor foarte mari pentru sănătate, mii de persoane s-au înregistrat pe canale ilegale în căutare de vaccinuri şi certificate, atraşi de oportunitatea de a cumpăra pachete „all inclusive”, al căror preţ a variat între 110 şi 130 de euro, cu garanţia anonimatului şi trasabilitatea trimiterii.

Etichete: certificate covid fiole de vaccin false Telegram codul QR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.