Newsflash
Internaționale

Cercetătorii ruși au creat un dispozitiv care detectează orice virus în aer

de Dorina Novac - sept. 28 2020
Cercetătorii ruși au creat un dispozitiv care detectează orice virus în aer

Oamenii de știință de la Universitatea Națională de Cercetare Nucleară MEPhI (NRNU MEPhI) au creat un dispozitiv care este capabil să detecteze orice virus în aer.

Potrivit RIANovosti, dispozitivul este de câteva ori mai compact și mai precis decât variantele sale analoage, ceea ce îl face instrumentul optim pentru stabilirea unor diagnostice exacte în locuri aglomerate.

dispozitiv virus
Sursă imagine: ria.ru

 

Testele efectuate au demonstrat că detectorul „Trigger-BIO”, creat la NRNU MEPhI, în 1-2 secunde este capabil să identifice un agent patogen în aer la o concentrație de doar 10-20 particule pe litru.

Cercetătorii au explicat că dispozitivul extrem de precis separă impuritățile și identifică aerosoli biogeni de orice tip - virusurile, bacteriile, toxinele bacteriene. Potrivit experților NRNU MEPhI, dispozitivul va contribui la efectuarea unui control permanent în mijloace de transport și în locurile aglomerate.

Sursa citată precizează că viteza și volumul fluxului de aer al dispozitivului fac posibilă înregistrarea semnalelor de fluorescență de la fiecare dintre particulele de bioaerosol care ajung în focarul radiației.

„Analiza se efectuează în trei intervale spectrale, precum și în canalul de împrăștiere a luminii, ceea ce permite izolarea impurităților anorganice. În modul de numărare a fotonilor, analiza corelației generează un semnal de la fiecare particulă iradiată, semnal care este comparat cu probele de agenți patogeni din memoria dispozitivului”, a explicat Gennadi Kotkovski, profesor asociat la Institutul de Nanoinginerie în Electronică, Spintronică și Fotonică din cadrul NRNU MEPhI.

Oamenii de știință au mai menționat că „Trigger-BIO”, este de câteva ori mai compact și mai ușor decât variantele analogice existente: cântărește doar cinci kilograme când este alimentat de la rețea și șase kilograme și jumătate în modul autonom.

Dispozitivul a fost dezvoltat în baza unui contract cu Ministerul Sănătății din Rusia. Testarea acestuia a fost efectuată la Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie din Moscova.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe