Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cercetătorii francezi pregătesc un test COVID pe smartphone

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 24 februarie 2021, ora 14:25

Cercetătorii din Franța folosesc mici particule de anticorpi extrase din sângele unor animale, precum cămile și lame, pentru a produce un test care poate detecta COVID-19 mai rapid și mai precis, decât alte metode existente.

Testul prototip, denumit CorDial-1, nu a fost încă aprobat pentru utilizare, dar studiile preliminare realizate pe 300 de probe arată o rată de precizie de 90%, informează Reuters.

aplicatie test COVID

Potrivit echipei care îl dezvoltă, testul oferă rezultatul în 10 minute și poate fi utilizat în afara laboratorului, în timp ce testarea PCR durează de obicei câteva ore și trebuie efectuat în condiții de laborator.

Sursa citată precizează că există și alte teste COVID-19 rapide, însă oamenii de știință nu sunt convinși de fiabilitatea lor.

Testul CorDial-1 utilizează fragmente de anticorpi, numiți nanocorpi. Aceștia sunt prelevați de la camelide – un grup care include cămile, dromaderi, lame și alpaca – deoarece sunt mai stabili decât anticorpii de la alte animale.

Pentru testul COVID-19, nanocorpii sunt prinși pe suprafața unui electrod. Când aceștia intră în contact cu proteina „spike” a virusului SARS-CoV-2, interacționează pentru a produce o schimbare a curentului electric de-a lungul electrodului.

test COVID

Când aparatul de testare, un dispozitiv de dimensiunea unui stick USB mare, este conectat la un smartphone, curentul apare ca un semnal pe un grafic.

„În funcție de înălțimea semnalului, poți spune dacă ești pozitiv sau negativ pentru COVID-19”, a precizat Sabine Szunerits de la Universitatea din Lille, care lucrează la proiect în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Marsilia și Centrul Național Francez pentru Cercetare științifică.

Următoarea etapă a proiectului constă în desfășurarea unui studiu pe o durată trei luni pe mai mult de 1.000 de persoane, scrie Reuters.

Christophe Demaille, cercetător în electrochimie moleculară la Universitatea din Paris, a subliniat că testele care se bazează pe semnale electrice pot fi utilizate oriunde.

Etichete: test covid-19 CorDial-1 nanocorpi testarea PCR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.