Newsflash
Internaționale

Cercetare: o piață din Wuhan, locul de unde a pornit coronavirusul

de L. Budin - nov. 22 2021
Cercetare: o piață din Wuhan, locul de unde a pornit coronavirusul

Primul caz cunoscut de COVID-19 ar fi fost cel al unei vânzătoare dintr-o piaţă din Wuhan, nu al unui contabil – caz care a contribuit la speculaţii cum că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator.

Originea virusului SARS-CoV-2 rămâne o sursă de tensiune între China şi Statele Unite, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Un studiu comun realizat în acest an de China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a exclus aproape în totalitate teoria conform căreia SARS-CoV-2 îşi are originea într-un laborator, cea mai probabilă ipoteză sursei sale fiind comerţul cu animale sălbatice.

Contabilul, despre care se credea până acum că a fost prima persoană cu COVID-19, a raportat că primele simptome i-au apărut pe 16 decembrie 2019, cu câteva zile mai târziu decât se ştia iniţial, a declarat Michael Worobey, şeful departamentului de ecologie şi biologie evolutivă de la Universitatea din Arizona, citat într-un studiu publicat recent în jurnalul ştiinţific Science.

Debutul simptomelor contabilului au fost ulterioare celor semnalate de mai mulți lucrători din Piața Huanan din Wuhan, arată studiul. O vânzătoare de fructe de mare din piață este, de fapt, cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii pe 11 decembrie, mai arată cercetarea.

Conform studiului, majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost asociate acestei pieţe, în special secţiunii erau ţinute în cuşti exemplare de enot, ceea ce oferă dovezi solide ale începerii răspândirii virusului din piaţa de animale vii.

OMS a propus luna trecută formarea unui nou grup de experţi, care să investigheze sursa SARS-CoV-2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe