Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cercetare: o piață din Wuhan, locul de unde a pornit coronavirusul

Viața Medicală
L. Budin luni, 22 noiembrie 2021, ora 16:01

Primul caz cunoscut de COVID-19 ar fi fost cel al unei vânzătoare dintr-o piaţă din Wuhan, nu al unui contabil – caz care a contribuit la speculaţii cum că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator.

Originea virusului SARS-CoV-2 rămâne o sursă de tensiune între China şi Statele Unite, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Un studiu comun realizat în acest an de China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a exclus aproape în totalitate teoria conform căreia SARS-CoV-2 îşi are originea într-un laborator, cea mai probabilă ipoteză sursei sale fiind comerţul cu animale sălbatice.

Contabilul, despre care se credea până acum că a fost prima persoană cu COVID-19, a raportat că primele simptome i-au apărut pe 16 decembrie 2019, cu câteva zile mai târziu decât se ştia iniţial, a declarat Michael Worobey, şeful departamentului de ecologie şi biologie evolutivă de la Universitatea din Arizona, citat într-un studiu publicat recent în jurnalul ştiinţific Science.

Debutul simptomelor contabilului au fost ulterioare celor semnalate de mai mulți lucrători din Piața Huanan din Wuhan, arată studiul. O vânzătoare de fructe de mare din piață este, de fapt, cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii pe 11 decembrie, mai arată cercetarea.

Conform studiului, majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost asociate acestei pieţe, în special secţiunii erau ţinute în cuşti exemplare de enot, ceea ce oferă dovezi solide ale începerii răspândirii virusului din piaţa de animale vii.

OMS a propus luna trecută formarea unui nou grup de experţi, care să investigheze sursa SARS-CoV-2.

Etichete: studiu american origine coronavirus piata de animale vii sul chinezesc wuhan

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.