Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ceftriaxona, complicaţii fatale pentru pacienţii pediatrici cu anemie falciformă

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 20 martie 2020

Una dintre principalele reacţii adverse ale ceftriaxonei, respectiv anemia hemolitică mediată imun, ar putea fi fatală pentru copiii cu anemie falciformă, conform concluziilor unei meta-analize publicate recent în Archives of Disease in Childhood.

Complicatii-ceftriaxonaMeta-analiza a evaluat 112 studii, care au urmărit 5.717 pacienţi cărora le-a fost prescrisă ceftriaxona și care au raportat 1.136 de reacţii adverse. Cele mai frecvente raportări au inclus tulburările gastro-intestinale (37,4%) și afecţiunile hepato-biliare (24,6%).

Dintre pacienţii care au experimentat reacţii adverse, 86 au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul cu ceftriaxonă administrată intravenos, iar 30 dintre aceștia sufereau de anemie hemolitică mediată imun (34,9%).

Din cauza anemiei hemolitice generate de administrarea ceftriaxonei, 11 pacienţi care sufereau de anemie falciformă, ca afecţiune de bază, au decedat.

Ceftriaxona este un antibiotic cu spectru larg din clasa cefalosporinelor, utilizat în special pentru infecţiile severe acute, precum meningita, sepsisul și pneumonia, fiind inclus frecvent în tratamentul pacienţilor pediatrici.

Potrivit autorilor meta-analiziei, predispoziţia copiilor cu anemie falciformă la anemia hemolitică asociată ceftriaxonei sugerează că acest antibiotic ar trebui să fie evitat la această categorie de pacienţi.

Etichete: Ceftriaxona complicatii ceftriaxona reacții adverse

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC