Newsflash
Internaționale

Ceftriaxona, complicaţii fatale pentru pacienţii pediatrici cu anemie falciformă

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 20 2020
Ceftriaxona, complicaţii fatale pentru pacienţii pediatrici cu anemie falciformă

Una dintre principalele reacţii adverse ale ceftriaxonei, respectiv anemia hemolitică mediată imun, ar putea fi fatală pentru copiii cu anemie falciformă, conform concluziilor unei meta-analize publicate recent în Archives of Disease in Childhood.

Complicatii-ceftriaxonaMeta-analiza a evaluat 112 studii, care au urmărit 5.717 pacienţi cărora le-a fost prescrisă ceftriaxona și care au raportat 1.136 de reacţii adverse. Cele mai frecvente raportări au inclus tulburările gastro-intestinale (37,4%) și afecţiunile hepato-biliare (24,6%).

Dintre pacienţii care au experimentat reacţii adverse, 86 au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul cu ceftriaxonă administrată intravenos, iar 30 dintre aceștia sufereau de anemie hemolitică mediată imun (34,9%).

Din cauza anemiei hemolitice generate de administrarea ceftriaxonei, 11 pacienţi care sufereau de anemie falciformă, ca afecţiune de bază, au decedat.

Ceftriaxona este un antibiotic cu spectru larg din clasa cefalosporinelor, utilizat în special pentru infecţiile severe acute, precum meningita, sepsisul și pneumonia, fiind inclus frecvent în tratamentul pacienţilor pediatrici.

Potrivit autorilor meta-analiziei, predispoziţia copiilor cu anemie falciformă la anemia hemolitică asociată ceftriaxonei sugerează că acest antibiotic ar trebui să fie evitat la această categorie de pacienţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe