Newsflash
Internaționale

Cea mai mică incidență a tuberculozei, în ultimii circa 40 de ani

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - sept. 5 2022
Cea mai mică incidență a tuberculozei, în ultimii circa 40 de ani

În 2 septembrie 2022 a fost publicat raportul anual de supraveghere a tuberculozei (TB) în țările care raportează datele către ECDC (Stockholm, Suedia). *

Raportul prezintă datele pentru anul 2000, fiind știut că în sistemele de supraveghere este necesară o perioadă pentru validarea datelor și, ca atare, rapoartele de acest tip nu includ datele din anul în curs și din cel precedent. 

raport supraveghere tuberculoza

Având în vedere pandemia COVID-19, în opinia mea, datele nu pot fi perfecte. În acel an, ca și în anii următori, preocuparea aproape excesivă față de COVID-19 a diminuat (deocamdată nu știm cât de semnificativ) atenția față de alte maladii emergente și re-emergente. Însă, acestea sunt datele publicate și la care ne putem referi în acest moment.

În graficul alăturat se poate remarca faptul că incidența cazurilor de TB în România este mai mare în comparație cu cea raportată în majoritatea celorlalte state și a atins cea mai mică valoare din perioada 1985-2022, respectiv 39,8/100.000.

Datele au fost raportate de 29 țări din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE). În spațiul în care a avut loc raportarea incidența medie a TB a fost 7,3/100.000 (33.148 cazuri noi). Chiar și în condițiile în care aceste informații arată că numărul de cazuri noi / incidența a scăzut în continuare, estimările actuale consideră că va fi dificil să fie atins obiectivul de a finaliza epidemia TB până în anul 2030. 

Autorii raportului menționează și următoarele:

„Scăderea numărului total de cazuri și a ratelor de notificare în 2020 ar trebui interpretată cu prudență, având în vedere impactul potențial asupra serviciilor clinice TB și supravegherea în întreaga UE/SEE a măsurilor instituite pentru atenuarea pandemiei de COVID-19.”

În privința tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis rezistente și multi-rezistente, raportul menționează cifre care sunt, în continuare, îngrijorătoare. Tulpinile cu rezistență extinsă (XDR-TB) au fost înregistrate în peste 45% dintre cazurile de TB cu germeni MDR-TB (pentru care s-a făcut testarea în vederea evaluării acestor tulpini).

Legătura între infecția TB și infecția HIV a fost raportată de 19 dintre cele 29 țări.

Rata de succes anti-TB a fost de 71,8% luând în considerare toate cazurile de TB notificate în 2019, dar de numai 55,1% în situația coinfecției HIV-TB. Aceste valori sunt mai mici decât valorile considerate ca limită pentru o foarte bună funcționare a programelor de prevenire și control a TB la nivel european. Chiar și aceste cifre necesită o reevaluare având în vedere problemele suplimentare produse de pandemia COVID-19. 

* https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/tuberculosis-annual-epidemiological-report-2020_1.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe