Newsflash
Internaționale

Ce se știe despre noua variantă de coronavirus

de Florentina Ionescu - dec. 21 2020
Ce se știe despre noua variantă de coronavirus

Noua variantă de coronavirus identificată săptămâna trecută în Anglia duce la noi restricții de mobilitate atât în Marea Britanie, cât și în relație cu continentul european. Ce se știe acum despre virus?

Răspândirea rapidă a noii variantei SARS-CoV-2 a fost cea care a stat la baza introducerii unor restricții mai dure pentru milioane de oameni în perioada Crăciunului în Anglia, Scoția și Țara Galilor, potrivit BBC.

noua tulpina coronavirus grafic1

Citiți și: O nouă variantă de SARS-CoV-2, identificată în Marea Britanie

Sursa citată enumeră câteva aspecte pentru care această variantă nouă ridică motive de îngrijorare pentru autorități:

  1. Varianta înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului SARS-CoV-2
  2. Noua variantă are mutații care afectează o parte a virusului care cel mai probabil este importantă
  3. S-a demonstrat deja în laborator că unele dintre aceste mutații cresc capacitatea virusului de a infecta celulele.

Toate aceste argumente, laolaltă, reprezintă un motiv mare de îngrijorare pentru că virusul se poate răspândi cu mai multă ușurință.

Cât de repede se transmite noua variantă a virusului SARS-CoV-2?

Noua variantă a coronavirusului, potrivit BBC, a fost detectată prima dată în luna septembrie. În noiembrie aproape un sfert dintre cazurile din Londra erau infecții cu noua variantă de SARS-CoV-2. La jumătatea lunii decembrie, varianta nouă reprezenta aproape două treimi dintre cazurile noi de infecții.

grafic 2 noua tulpina

Noua variantă a virusului, scrie Financial Times, este cu 70% mai transmisibilă, dar nu pare să fie mai mortală după ce a fost detectată în UK și în alte zone. Oamenii de știință citați de publicația menționată au avertizat ieri că noua variantă de virus SARS-CoV-2 se răspândește rapid în restul Marii Britanii (după ce a apărut în sud-estul Angliei) și că este deja prezentă în alte zone ale lumii.

grafic 3 noua tulpina

Jeffrey Barrett, director al inițiativei numite Covid Genomics Initiative din cadrul Wellcome Sanger Institute, a declarat că 23 de litere din codul genetic viral s-au modificat, dintre care 17 ar putea influența comportamentul virusului – în special faptul că ajută SARS-CoV-2 să pătrundă și să se propage în interiorul celulelor la om.

„Această nouă variantă ne îngrijorează foarte mult, nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut până acum în pandemie”, a declarat Jeffrey Barrett, citat de www.ft.com.

Nu există până acum dovezi că mutațiile suferite de coronavirus influențează cursul bolii la oamenii care sunt infectați cu B.1.1.7, așa cum este numită noua variantă de SARS-CoV-2. Și nu există dovezi nici că ar influența eficacitatea vaccinurilor anti-COVID care se află în curs de dezvoltare. Aceeași sursă precizează că B.1.1.7 a fost detectată în Olanda, Danemarca și Australia, iar ECDC amintește că și în Belgia a fost detectată.

„Rata de spitalizare a crescut recent [în sud-estul Angliei], dar în aceeași măsură cu creșterea numărului de cazuri, lucru care nu scoate în evidență că noua variantă duce la simptome mai grave”, a declarant François Balloux, director al UCL Genetics Institute din Londra, citat de Financial Times.

Ce informații oferă Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) a publicat ieri un raport scurt despre creșterea rapidă a numărului de cazuri de infectări cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, care are multiple mutații ale proteinei „spike” observate la pacienți din Marea Britanie.

„Deși este un lucru știut și chiar ne așteptăm ca virusurile să se modifice constant prin mutație, ducând la apariția de noi variante, analiza preliminară din Marea Britanie sugerează că această variantă este în mod semnificativ mai transmisibilă decât variantele anterioare care circulau, cu un potențial estimat de a crește numărul de reproducție (R) cu până la 0,4 sau chiar mai mult, cu o transmisibilitate estimată crescută până la 70%”, se arată în raportul ECDC.

Mutațiile observate în noua variantă sunt asociate cu un receptor (numit receptor binding site) și cu alte structuri de la suprafața virusului, care pot altera proprietăție antigenice ale SARS-CoV-2, mai precizează experții din cadrul ECDC.

Pe baza numărului și localizării mutațiilor proteinei „spike”, se pare că este probabil să se observe o anumită reducere a neutralizării de către anticorpi, se arată în documentul ECDC, dar nu există încă dovezi care să arate că există un impact asupra riscului crescut de reinfecție sau de scădere a eficacității vaccinurilor.

„Sunt neecesare mai multe investigații epidemiologice și în domeniul virusologiei pentru a cuantifica în perioada următoare creșterea în ceea ce privește transmisibilitatea și pentru a înțelege mecanismul biologic din spatele creșterii”, se subliniază în raportul ECDC.

Mai multe detalii pe site-ul ECDC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe