Newsflash
Internaționale

Ce impact va avea coronavirusul în domeniul sănătății digitale?

de Dr. Laura Davidescu - apr. 21 2020
Ce impact va avea coronavirusul în domeniul sănătății digitale?

Un sondaj global realizat de Research2Guidance, la care au răspuns peste 500 de experți din cele mai mari companii din domeniul sănătății din întreaga lume, relevă că va avea loc o dezvoltare fără precedent a serviciilor digitale în farma și sănătate.

Portalul Research2Guidance, specializat în chestiuni de sănătate digitală, a dat publicității, pe 14 aprilie, un studiu referitor la modul în care criza coronavirusului influențează acest domeniu și ce este de așteptat să se întâmple și după ce va trece pandemia.

După cum arată datele, viteza cu care industria sănătății digitale reacționează este impresionantă. Practic, nu trece nicio zi fără să se anunțe extinderea unor servicii existente sau apariția unora noi, și asta nu doar în țările dezvoltate. Mai mult, incubatoarele de afaceri creează hackatoane noi și aruncă provocări în mediul virtual în fiecare săptămână, iar investitorii sunt cu ochii pe tot ce apare nou. 
În acest context, portalul R2G a lansat un sondaj în rândul comunității de sănătate digitală pentru a încerca să afle mai multe date despre cât de mare este impactul pandemiei asupra industriei sănătății, ce așteptări au companiile, care sunt ariile cele mai afectate și în ce sectoare vor beneficia pacienții cel mai mult.

participanti studiu impact coronavirus
Zeci de companii din industria sănătății au luat parte la sondajul organizat de Research2Guidance.

Sondajul s-a desfășurat între 24 martie și 8 aprilie 2020 și au răspuns la întrebări 513 specialiști, din zeci de companii. Întregul studiu poate fi consultat pe site-ul portalului Research2Guidance.

Iată principalele concluzii:

Aproximativ o treime din companiile implicate în domeniul sănătății se așteaptă ca pandemia de coronavirus să aibă un impact pozitiv, pe când o altă treime cred că impactul va fi negativ. Companiile asiatice (36%) văd viitorul ceva mai sumbru decât cele cu businessurile în Europa sau America.

În general, cei din sectorul de sănătate digitală sunt optimiști și 44% se așteaptă ca pandemia să le influențeze pozitiv afacerile. Furnizorii de servicii de sănătate sunt însă la polul opus, 67% așteptându-se la un impact negativ asupra afacerilor lor.

Pacienții vor fi mai dispuși să accepte soluții digitale de acum înainte sau cel puțin așa speră 53% dintre companiile implicate în domeniul sănătății. Telemedicina va fi principalul beneficiar al crizei - 65% dintre respondenții sondajului cred acest lucru, dar și serviciile de monitorizare a sănătății la distanță vor avea de câștigat (42% cred asta), ca și cele de autotestare (în opinia a 31% dintre specialiști).

Sănătate digitală va avea cel mai mare impact asupra ariilor de prevenție și de diagnostic  - 62-66% dintre companii se așteaptă ca triamul pacienților, dar și analizele lor să fie influențate pe viitor de soluții digitale, în aceeași măsură ca și programele de educație și prevenție.

Majoritatea companiilor se vor dezvolta în segmentul de digital în legătură cu coronavirusul - 62% dintre ele au lansat sau urmează să lanseze curând un serviciu digital legat de pandemie.

Durata crizei este estimată la 4-6 luni de 43% dintre respondenții sondajului referitor la sănătatea digitală, iar impactul produse de pandemie asupra serviciilor de sănătate va persista și după criză, cred 61%.

 

 


Notă autor:

foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe