Newsflash
Internaționale

Ce este „COVID-somnia” și cum o recunoașteți

de Florentina Ionescu - ian. 4 2022
Ce este „COVID-somnia” și cum o recunoașteți

Dacă pandemia de COVID-19 vă aduce motive de îngrijorare și, din cauza lor, nu puteți dormi noaptea, aflați că nu sunteți singurul care se confruntă cu această problemă. 

Aproape 56% dintre americani spun că au ceea ce experții au numit „COVID-somnie”, adică o creștere a tulburărilor legate de somn și, implicit, de calitatea orelor de somn, scrie medicalxpress.com.

covid-somnie si insomnie cauzata de pandemie si griji
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

 

Dintre persoanele care au raportat că au probleme și tulburări legate de somn, 57% au spus că le este greu să adoarmă sau să rămână în starea de somn. Aproape 46% dintre respondenți dorm mai puțin; 45% se confruntă cu o calitate mai slabă a somnului; iar 36% au vise care le perturbă somnul, potrivit unui sondaj de opinie comandat de American Academy of Sleep Medicine (AASM sau Academia Americană de Medicina Somnului).

„COVID-somnia poate să iasă la iveală din cauza mai multor factor ce aduc stres: fricile cu privire la pandemie, motive de îngrijorare față de persoanele dragi, griji cu privire la aspectele financiare, socializarea limitată”, a declarat Jennifer Martin, psiholog clinician licențiat și președintele ales al boardului de directori ai  Academiei Americane de Medicina Somnului.

În cadrul acestui sondaj de opinie, bărbații au avut o probabilitate mai mare de a raporta că somnul lor este tulburat, iar cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani au avut cele mai mari rate ale incidenței COVID-somniei, ratele ajungând la 70%, arată sursa citată. Persoanele de 55 de ani și peste au avut o predispoziție mai mare de a raporta probleme precum dificultatea de a adormi și de a rămâne adormite.

Prin ce se caracterizează COVID-somnia

În mod normal, insomnia este de cele mai multe ori cauzată de stres sau de factorii ce țin de stilul de viață, iar aceste cauze, desigur, s-au schimbat foarte mult în acești doi ani de pandemie. Unele dintre shimbările apărute în stilul de viață odată cu pandemia de COVID-19 sunt faptul că oamenii nu se mai trezesc dimineața la aceeași oră și faptul că petrec mai mult timp în fața televizorului sau cu privirea în ecranul telefoanelor inteligente.

Academia Americană de Medicina Somnului a caracterizat insomnia ca o formă diferită de dificultatea ocazională de a adormi, deoarece aceasta cauzează atât tulburări de somn, cât și probleme în timpul zilei, cum ar fi fatigabilitatea și irascibilitatea.

„Cel mai bun mod de a avea un somn de calitate în aceste vremuri fără precedent este să aveți intenții clare cu privire la obiceiurile și rutinele somnului dumneavoastră”, a declarat Jennifer Martin într-un comunicat de presă al AASM.

Câteva ponturi pentru a combate insomnia:

  • Mențineți un program regulat de mers la culcare.
  • Încercați să aveți șapte ore de somn pe noapte.
  • Încercați să mergeți la culcare și să vă treziți aproximativ la aceleași ore, șapte zile pe săptămână.
  • Reduceți timpul petrecut în fața ecranelor.
  • Petreceți mai puțin timp citind știrile și mai puțin timp pe rețelele sociale înainte de culcare, recomandă AASM.
  • Închideți toate dispozitivele electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de ora de culcare.
  • Mențineți dormitorul răcoros, închideți sursele de lumină.
  • Țineți dispozitivele electronice la o distanță cât mai mare și relaxați-vă făcând o baie caldă sau un duș, citind sau meditând 30 de minute înainte de culcare. 
  • Dacă problemele persistă și nu reușiți să dormiți suficient, discutați cu un specialist, mai ales că multe tulburări de somn răspund bine la tratament. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe