Newsflash
Internaționale

Ce efecte secundare au vaccinurile Pfizer și Moderna

de Dorina Novac - dec. 2 2020
Ce efecte secundare au vaccinurile Pfizer și Moderna

Dr. Moncef Slaoui, conducătorul programului Operation Warp Speed, a precizat că vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna sunt sigure şi că doar 10-15% dintre voluntari au raportat efecte secundare „vizibile semnificativ”.

Acesta a subliniat, potrivit CNBC, că efectele secundare de după inoculare pot dura până la o zi și jumătate.

vaccin covid
Sursă imagine: Pixabay

Persoanele care au suferit reacții adverse au raportat eritem și durere în zona în care li s-a făcut vaccinul, precum și febră, frisoane, dureri musculare și dureri de cap, a mai spus dr. Moncef Slaoui, conducătorul programului de vaccinare împotriva COVID-19 al administrației Trump.

Potrivit lui, majoritatea voluntarilor nu au avut efecte secundare vizibile.

Citește și: Vaccinul anti-COVID de la Pfizer și BioNTech, aprobat pentru a fi folosit în UK

„Efectele adverse mai importante, cum ar fi reacții autoimune sau altele, nu au fost raportate diferit între grupul placebo şi grupul care a primit vaccinul, în cele două studii clinice, ceea ce este foarte încurajator. (...) În timp ce cunoaștem efectele pe termen scurt şi înţelegem bine acum efectele pe termen mediu ale vaccinului, siguranţa pe termen lung nu este încă înţeleasă, conform definiţiei”, a declarat dr. Moncef Slaoui pentru publicația Washington Post.

Specialistul a făcut declaraţiile cu câteva zile înainte ca statele americane să înceapă  distribuirea vaccinului anti-Covid-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe