Newsflash
Internaționale

Cazurile inițiale de COVID-19, în curs de investigație

de Dr. Alina SIMACHE - mai 15 2020
Cazurile inițiale de COVID-19, în curs de investigație

OMS a solicitat recent investigarea cazurilor de infecții respiratorii cu simptomatologie similară COVID-19 de la finalul anului anterior, demers care ar putea schimba semnificativ retrospectiva răspândirii inițiale a SARS-CoV-2 în Europa.

Deși infecția cu noul coronavirus a fost raportată către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de autoritățile din China în decembrie 2019, primele cazuri de COVID-19 au fost identificate în Europa ulterior, la începutul acestui an, conform Reuters. În urma dezvăluirii unui caz de infecție cu SARS-CoV-2 apărut în luna decembrie în Franța, OMS ia în considerare reevaluarea tuturor cazurilor de infecții respiratorii suspecte de la finalul anului 2019.

„Aceasta schimbă complet tabloul inițial. (...) Descoperirile ne ajută să înțelegem mai bine circulația COVID-19”, a declarat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS, în cadrul unei întâlniri a Organizației Națiunilor Unite (ONU) din Geneva. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății sugerează că, după modelul francez, și alte cazuri inițiale ar putea să fie identificate după retestarea mostrelor. Prin urmare, Lindmeier le propune și altor țări să analizeze cazurile de pneumonie de origine nespecificată de la finalul anului 2019, putându-se genera „o imagine mai nouă și mai clară” a epidemiei.

 „Pacientul zero” al Franței, identificat?

În urma reevaluării mostrelor provenite de la pacienții diagnosticați cu pneumonie la finalul anului precedent într-un spital francez, s-a constatat că primul caz de COVID-19 a fost tratat în Franța, la 27 decembrie, cu o lună anterior confirmării oficiale a primelor cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 pe teritoriul țării, potrivit Reuters. Au fost reevaluate, astfel, 24 de mostre de la pacienții tratați în lunile decembrie și ianuarie, ale căror teste de gripă au fost negative, iar una dintre acestea a fost pozitivă pentru COVID-19, conform declarațiilor pentru BFM TV ale dr. Yves Cohen, șeful echipei de resuscitare de la spitalele Avicenne și Jean Verdier. Totuși, este prea devreme să afirmăm că pacientul al cărui test a fost pozitiv la finalul lunii decembrie este „pacientul zero” al Franței, susține dr. Cohen.

Purtătorul de cuvânt al OMS a specificat că originea noului coronavirus din Wuhan nu este contestată, persoana infectată din Franța la finalul lunii decembrie putând fi conectată cu o persoană care călătorise în China înainte de raportarea primelor cazuri de COVID-19. Totuși, încă nu a fost identificată o legătură directă dintre pacientul francez și China sau un istoric de călătorii recente în zonele afectate inițial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe