Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Caz de infecție concomitentă cu două variante de coronavirus

Viața Medicală
Dr. Laura Davidescu luni, 12 iulie 2021, ora 09:24

O femeie de 90 de ani din Belgia a decedat de COVID-19. Femeia era infectată cu variantele Alpha și Beta ale virusului în același timp, anunță cercetătorii.

Persoana în cauză, nevaccinată, a fost internată la spitalul OLV din orașul Aalst în cursul lunii martie și a avut un test COVID pozitiv chiar în aceeași zi, anunță Agenția France Presse, citată de The Guardian.

Cu toate că avea o saturație bună de oxigen inițial, starea sa s-a înrăutățit rapid și a decedat după cinci zile. La analize, s-a descoperit că era infectată atât cu varianta Alpha, cât și cu Beta.

„Ambele variante circulau în Belgia în perioada respectivă, așa că este probabil ca femeia în cauză să se fi infectact concomitent cu virusuri de la două persoane diferite”, a declarant specialista în biologie moleculară Anne Vankeerberghen, de la spitalul OLV, cea care a condus cercetarea.

„Din păcate, nu știm cum s-a infectat”, a mai adăugat. Biologa a declarat că este greu de stabilit dacă infecția concomitentă a avut sau nu un rol în deteriorarea stării de sănătate a pacientei.

Cercertarea, care încă nu a fost trimisă spre publicare unei reviste de specialitate, va fi prezentată la Congresul european de microbiologie și boli infecțioase. Cercetătoarea belgiană spune că nu există alte cazuri semnalate sau co-infecții similare, dar că, după părerea sa, fenomenul este probabil subestimat, lucru care se întâmplă din cauza limitărilor legate de testarea PCR.

spitalul olv din aalst wikipedia
Spitalul OLV din Aalst (Belgia)

În luna ianuarie, oameni de știință din Brazilia au raportat că două persoane ar fi fost infectate simultat cu două tulpini diferite de coronavirus, dar nu au publicat un studiu științific în acest sens.

Mai mult, Lawrence Young, virusolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a declarat că nu este o supriză să întâlnim indivizi infectați cu mai mult de o tulpină: „Acest studiu evidențiază nevoia de mai multe cercetări care să stabilească dacă infecția cu multiple variante care provoacă îngrijorare afectează cursul clinic al bolii și dacă acest lucru compromite sau nu eficacitatea vaccinării”, a declarat el.

Citește  și:

Primul deces cu varianta Delta a coronavirusului, înregistrat în România

Medicii belgieni recomandă "bulele sociale"

 

foto: Wikipedia

Etichete: variante coronavirus coinfectie belgia

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.