Newsflash
Internaționale

Cât de mare este riscul de a lua COVID-19 dacă mergeți la stadion?

de Florentina Ionescu - iul. 6 2021
Cât de mare este riscul de a lua COVID-19 dacă mergeți la stadion?

Se zvonește că unii spectatori au contractat COVID-19 după ce au participat la anumite meciuri din cadrul campionatului de fotbal Euro 2020. Riscul de infecție cu SARS-CoV-2 este, iar varianta Delta a coronavirusului, suprapusă cu competițiile din Euro 2020, nu ajută deloc în această situație.

Potrivit unei analize făcute de Reuters și preluată de www.dw.com, referitoare la rata de incidență* la 7 zile, în țările care au găzduit meciuri din cadrul Euro 2020 în data de 28 iunie, în Marea Britanie, rata de incidență a fost 153, în Rusia 93, în Spania 53, în Țările de jos 24, iar în Danemarca 22, țara noastră având o rată de incidență de 1. 

stadion risc de covid-19
Fotografie creată de riciardus, de la Pexels

*Rata de incidență reprezintă noile infecții cu coronavirus la 100.000 de oameni, în ultimele 7 zile. 

rata de incidenta euro 2020

Așa că jurnaliștii se întreabă dacă meciurile de fotbal nu sunt cumva evenimente inofensive, din moment ce au loc în aer liber.

Experții sunt de acord că riscul de a contracta COVID-19 în urma evenimentelor care se desfășoară în aer liber este relativ scăzut, pentru că aerul proaspăt diluează aerosolii – acele particule purtate de aer produse de faptul că respirăm și că vorbim, care transportă virusul. Dar riscul acesta este mic doar dacă este menținută distanțarea fizică minimă între persoane.

William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Statele unite, subliniază că participarea la meciuri pe stadioane, în timpul campionatului Euro 2020 prezintă, în sine, un risc foarte scăzut de infecție, atât timp cât măsurile de siguranță (de genul limitării numărului de spectatori și menținerea distanțării fizice) sunt observate.

Cu toate acestea, măsurile variază de la un eveniment la altul în cadrul campionatului european de fobal. În Budapesta, stadionul Ferenc Puskas a fost umplut la capacitatea sa maximă, dar spectatorii trebuiau să aducă un test PCR negativ pentru a fi lăsați să intre pe stadion. În Glasgoq, stadionul Hampden Park a fost umplut doar la o capacitate de 25%, dar spectatorilor li s-a cerut să prezinte un test PCR.

Potrivit cercetătorului Gerhard Scheuch, care este specializat în studiul aerosolilor, sunt unele pericole care ne pândesc pe stadioanele de fotbal, cum ar fi lojele slab ventilate, lifturile și toaletele în care aerul nu circulă suficient, scrie sursa citată.

„Dacă o persoană infectată expiră virusul acolo, aerosolii vor persista o perioadă relativ lungă de timp”, a spus Gerhard Scheuch.

Mai problematic decât spațiile prost ventilate, potrivit lui William Schaffner și lui Gerhard Scheuch, este ce se întâmplă înainte și după un meci de fotbal: zeci de mii de fani folosesc autobuzele, trenurile și avioanele pentru a ajunge la și pentru a pleca de la stadion. Fanii rămân peste noapte în hoteluri și ar putea ulterior să meargă să petreacă în baruri, după un meci. Mai multe detalii pe site-ul DW.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe