Newsflash
Internaționale

Cancerul orofaringian ocult, depistat prin analiza salivei

de Dr. Alina SIMACHE - mai 29 2020
Cancerul orofaringian ocult, depistat prin analiza salivei

În premieră mondială, cercetătorii din Australia au detectat cancerul orofaringian cauzat de HPV (human papillomavirus), în cazul unui adult asimptomatic, prin intermediul unui test de salivă.

Deși incidenţa acestei neoplazii este în creștere în ţările dezvoltate, spre deosebire de cancerul de col uterin, pentru cancerul orofaringian cauzat de HPV nu există un program standard de screening. În plus, vaccinurile împotriva HPV nu au demonstrat, încă, reducerea riscului de cancer orofaringian, avertizează autorii studiului recent publicat în Frontiers in Oncology. Deoarece ADN-ul HPV poate fi identificat în salivă, acest test ar putea fi utilizat pentru diagnosticarea precoce a tumorilor orofaringiene.

Testul ar trebui să fie norma, nu excepţia

În perioada mai 2016 - octombrie 2017, 665 de persoane aparent sănătoase au fost recrutate în Queensland, Australia, pentru realizarea unui studiu cu scopul de identificare a prevalenţei ADN-ului HPV-16 la nivel salivar în rândul populaţiei. Dintre indivizii incluși în studiu, numai trei persoane aveau infecţie orală persistentă cu HPV-16, iar la unul dintre aceștia s-a observat menţinerea HPV-16 pozitiv pe termen lung, dar și creșterea constantă a încărcăturii virale în timp.

Pacientul suspect a fost urmărit timp de 36 de luni, fiind colectate mostre salivare la evaluarea iniţială, la 6, 12 și la 36 de luni de la înrolarea în studiu, dar și la 2 săptămâni de la efectuarea tonsilectomiei bilaterale. Pe durata monitorizării pacientului, s-a constatat creșterea exponenţială a încărcăturii virale HPV-16, de la 3,43 copii/50 ng la 1281,69 copii/50 ng la trei ani de la includerea în studiu. În urma intervenţiei chirurgicale, a fost identificat un carcinom cu celule scuamoase de 2 mm la nivelul amigdalei stângi, iar la două săptămâni postoperator, nivelul ADN HPV-16 din mostrele salivare devenise nedetectabil.

„Este uimitor să ne gândim că acest bărbat a fost vindecat printr-o procedură de 15 minute. (...) Aceasta ar trebui să fie norma, nu excepţia”, a declarat pentru Medscape Medical News dr. Chamindie Punyadeera, de la Queensland University of Technology, Brisbane, Australia. Autorii studiului susţin că rezultatele obţinute demonstrează că testul HPV salivar poate identifica eficient leziunile neoplazice de mici dimensiuni, acesta putând fi utilizat pentru screeningul cancerului orofaringian, dar și pentru monitorizarea răspunsului terapeutic.

„Carcinomul orofaringian cu celule scuamoase este diagnosticat frecvent în stadii tardive, asociind morbiditate semnificativă. (...) Trebuie să descoperim noi strategii pentru detectarea acestor neoplazii mai devreme. (...) Acest studiu oferă, în premieră, o bază știinţifică solidă pentru iniţierea unui studiu de screening la indivizii cu risc crescut pentru detectarea cancerului orofaringian provocat de HPV”, a adăugat dr. Chamindie Punyadeera.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe