Newsflash
Internaționale

Cancerul de col uterin nedepistat la mamă poate determina o formă de cancer la bebeluș

de Florentina Ionescu - ian. 21 2021
Cancerul de col uterin nedepistat la mamă poate determina o formă de cancer la bebeluș

O echipă de cercetători japonezi a confirmat că un cancer de col uterin la două mamae a cauzat cancer pulmonar la bebelușii lor.

Echipa de cercetători a explicat la începutul acestui an că a avut cazuri confirmate de cancer pulmonar pediatric, ca rezultat al transmiterii cancerului de col uterin de la mamă la făt în timpul nașterii, scrie www.japantimes.co.jp, acest fenoment fiind întâlnit pentru prima dată în lume.

transmitere vaginala a cancerului de la mama la fat studiu

Cei doi băieței au fost descoperiți ulterior că au cancer pulmonar, după ce au înghițit în primele lor plânsete lichid amniotic care conținea celule canceroase din colul uterin. Sursa citată precizează că celulele canceroase s-au amestecat cu lichidul amniotic în timpul nașterii.

Un articol care conține rezultatele studiului a fost publicat în „New England Journal of Medicine”, iar din echipa de cercetători au făcut parte membri ai National Cancer Center.

Și Medpage Today a scris despre cei doi băieți care au luat cancer de la mamele lor, în timpul travaliului, subliniind potențialele implicații fetale ale unui cancer de col uterin nediagnosticat din timp la mame.

Transmiterea pe cale vaginală a cancerului de col uterin – un fenomen care nu a mai fost raportat anterior – a fost detectată la doi pacienți pediatrici. Cercetătorii japonezi au explicat că doi băieți (care au avut mame cu un cancer de col uterin nedepistat la momentul nașterii) au ajuns să dezvolte în copilăria timpurie cancer de plămâni, cel mai probabil ca rezultat al transmiterii de la mamă la făt a celulelor tumorale din colul uterin, potrivit dr. Ayumu Arakawa, de la National Cancer Center din Tokyo, și colegilor săi.

Potrivit experților, regresia spontană a leziunilor la unul dintre copiii, precum și dezvoltarea lentă a tumorii la celălalt copil, au sugerat că a existat un răspuns de aloimunitate la cei doi băieți. În plus, mai amintesc grupul de cercetători, terapia cu nivolumab (Opdivo) a fost eficientă în micșorarea tumorilor la unul dintre pacienții pediatrici, cel mai posibil datorită prezenței răspunsului său aloimun.

„Din ceea ce știm noi, acesta este primul raport despre transmiterea pe cale vaginală a cancerului [de la mamă] la sugar. Este, totodată, foart eimportant că nivolumab a arătat o eficacitate drastică la acest tip de tumoră”, a declarat dr. Ayumu Arakawa pentru MedPage Today.

Un medic ginecolog de la departamentul de ginecologie oncologică de la Weill Cornell Medicine din orașul New York, a explicat că deși transmiterea malignităților de la mamă la bebeluș este rară, această cercetare scoate la iveală noi provocări în ceea ce privește modul în care medicii se gândesc la transmiterea cancerului.

„Eu cred că ceea ce este cel mai interesant lucru în legătură cu acest studiu este că nu se crede că [transmiterea] este hematogenă, ceea ce reprezintă modul în care noi am conceptualizat în trecut transmiterea materno-fetală”, a declarat dr. Melissa Frey, medic specialist în obstetrică-ginecologie, care nu a fost implicată în această cercetare.

Ea a adăugat și că rezultatele acestea au „implicații uriașe pentru modul în care ne gândim la naștere”.

Transmiterea pe cale maternă a cancerului (de la mamă la copil) este extrem de rară, fenomenul având o ocurență de un caz la 500.000 de mame cu cancer. Există alte 18 cazuri raportate anterior de transmitere a cancerului de la mamă la bebeluș, iar experții presupun că toate au avut loc pe cale transplacentară. Datorită barierei placentare și răspunsului fetal aloimun, transmiterea cancerului pe cale transplacentară este rară, au mai subliniat cercetătorii japonezi.

Transmiterea vaginală, deși este un lucru rar întâlnit, are în același timp potențialul de a avea loc în timpul nașterii pe cale vaginală. Dacă un bebeluș este expus la celulele tumorale din canalul de naștere, cei mici ar putea să aspire acele celule în plămâni. Mai multe detalii despre cele două cazuri, pe MedPage Today.


Notă autor:

Credit foto: Iuliia Bondarenko de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe