Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cancer în forme avansate la prezentarea la medic, efect al pandemiei

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 13 aprilie 2021, ora 10:11

Medicii raportează că pacienții se prezintă la control cu cancere în stadii mult mai avansate – o posibilă consecință a îngrijirii întârziate de la începutul pandemiei de COVID-19, potrivit unui sondaj de opinie realizat de American Society for Radiation Oncology (ASTRO).

ASTRO a aplicat chestionarul pe un număr de 117 directori medicali din cabinetele americane de radiologie- oncologie, în perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2021, precum și în lunile aprilie, mai și iunie ale anului 2020, potrivit www.medicalbag.com

screening cancer intarziat cauza pandemie covid-19

Potrivit rezultatelor obținute la acest sondaj de opinie, două treimi dintre medicii care au răspuns întrebărilor au spsuc că noii pacienți se prezintă la cabinet cu boală oncologică mai avansată, în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei. Trei pătrimi dintre respondenți au observat întreruperea screeningului pentru cancer în rândul pacienților lor.

Dintre pacienții existenți, două treimi au avut întreruperi ale tratamentului din cauza pandemiei, cel mai adesea aceste întreruperi fiind cauzate de carantina impusă de COVID-19 sau de îmbolnăvirea pacientului ori de îmbolnăvirea aparținătorului acestuia. În 2021, potrivit sursei citate, doar 15% dintre clinicile americane au raportat amânarea tratamentului în comparație cu 92% în aprilie 2020.

„La un an de la debutul pandemiei de COVID-19, vedem deja consecințele minusurilor induse de pandemie în ce privește screeningul cancerului și diagnosticele de cancer. Deoarece pandemia și cancerul cauzează în mod disproporționat mai multe daune în rândul populațiilor afro-americane și în rândul altor populații care au prea puțin acces la serviciile medicale, aceste rate ar putea fi chiar mult mai mari în rândul unora dintre comunitățile mai vulnerabile”, a declarat dr. Thomas J. Eichler, șeful boardului de directori ai ASTRO.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: screening cancer diagnostic cancer pandemie covid-19 pandemie covid efecte pandemie clinicile oncologice pacient oncologic Oncologie radiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.