Newsflash
Internaționale

Cancer în forme avansate la prezentarea la medic, efect al pandemiei

de Florentina Ionescu - apr. 13 2021
Cancer în forme avansate la prezentarea la medic, efect al pandemiei

Medicii raportează că pacienții se prezintă la control cu cancere în stadii mult mai avansate – o posibilă consecință a îngrijirii întârziate de la începutul pandemiei de COVID-19, potrivit unui sondaj de opinie realizat de American Society for Radiation Oncology (ASTRO).

ASTRO a aplicat chestionarul pe un număr de 117 directori medicali din cabinetele americane de radiologie-oncologie, în perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2021, precum și în lunile aprilie, mai și iunie ale anului 2020, potrivit www.medicalbag.com

screening cancer intarziat cauza pandemie covid-19

Potrivit rezultatelor obținute la acest sondaj de opinie, două treimi dintre medicii care au răspuns întrebărilor au spsuc că noii pacienți se prezintă la cabinet cu boală oncologică mai avansată, în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei. Trei pătrimi dintre respondenți au observat întreruperea screeningului pentru cancer în rândul pacienților lor.

Dintre pacienții existenți, două treimi au avut întreruperi ale tratamentului din cauza pandemiei, cel mai adesea aceste întreruperi fiind cauzate de carantina impusă de COVID-19 sau de îmbolnăvirea pacientului ori de îmbolnăvirea aparținătorului acestuia. În 2021, potrivit sursei citate, doar 15% dintre clinicile americane au raportat amânarea tratamentului în comparație cu 92% în aprilie 2020.

„La un an de la debutul pandemiei de COVID-19, vedem deja consecințele minusurilor induse de pandemie în ce privește screeningul cancerului și diagnosticele de cancer. Deoarece pandemia și cancerul cauzează în mod disproporționat mai multe daune în rândul populațiilor afro-americane și în rândul altor populații care au prea puțin acces la serviciile medicale, aceste rate ar putea fi chiar mult mai mari în rândul unora dintre comunitățile mai vulnerabile”, a declarat dr. Thomas J. Eichler, șeful boardului de directori ai ASTRO.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe