Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Brazilia: instanța a autorizat trei pacienţi să cultive canabis pentru uz medical

Viața Medicală
L. Budin joi, 16 iunie 2022, ora 14:41

Curtea Superioară de Justiţie (STJ) din Brazilia a autorizat marţi trei pacienţi să cultive canabis în scopuri medicale, o decizie care ar putea crea un precedent în cazuri similare.

Deşi cultivarea canabisului este interzisă în Brazilia, autorităţile permit importul de medicamente care au în compoziție planta, iar anumite persoane au primit permise de autocultivare, în scopuri medicinale, informează AFP și Agerpres

ulei-canabis2

Producţia artizanală a uleiului în scopuri terapeutice nu reprezintă un risc de prejudiciu pentru sănătatea publică sau pentru orice alt drept legal protejat de legislaţia antidrog”, a arătat Curtea Superioară de Justiţie, într-un comunicat.

STJ este a treia instanţă a justiţiei braziliene, imediat după Curtea Supremă (STF), precizează Agepres.

Magistraţii au răspuns la două solicitări separate din partea pacienţilor, care utilizau deja canabidiol - o moleculă a plantei, folosită în diverse medicamente -, după ce Agenţia de reglementare sanitară din Brazilia, Anvisa, le-a permis să importe substanţa.

Solicitanţii au susţinut dificultăţi în continuarea tratamentului, din cauza costurilor ridicate ale importului.

„Trebuie evitată urmărirea penală” împotriva persoanelor care produc ulei artizanal în scopuri medicale, atunci când au o prescripţie medicală şi aprobarea Anvisa pentru a-l importa, a declarat judecătorul care a pronunţat decizia, Rogerio Schietti, potrivit comunicatului STJ.

Discursul împotriva posibilităţii de cultivare este un discurs moralizator, de multe ori de natură religioasă, bazat pe dogme, pe adevăruri false, pe stigmate”, a afirmat judecătorul, potrivit ziarului Folha de Sao Paulo.

Preşedintele brazilian de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro, a atacat consumul de marijuana în scopuri medicale, avertizând chiar că va folosi dreptul de veto împotriva legislaţiei care ar permite acest lucru.

OMS caută un nume mai puțin discriminatoriu pentru variola maimuței

Etichete: brazilia curtea superioara de justitie autorizare pacienti studiu adn cultivare canabis uz medicinal

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.