Newsflash
Internaționale

Brad Pitt are prosopagnozie

de Florentina Ionescu - iul. 12 2022
Brad Pitt are prosopagnozie

Actorul Brad Pitt crede că suferă de prosopagnozie, numită și „face blindness”, impropriu tradusă la noi „orbire facială”. Ce înseamnă, însă, prosopagnozie? Ne explică medicul Gabriel Diaconu.

Actorul și producătorul de filme Brad Pitt a dezvăluit recent că are prosopagnozie, o boală rară care înseamnă că îi este dificil să recunoască fețele oamenilor.

El a făcut această dezvăluire recent, amintind că această condiție cauzează incapacitatea de a recunoaște chipurile oamenilor din jurul său. Experții spun că această boală poate fi ereditară în unele familii și că afectează viața socială a pacienților, scrie www.healthline.com. 

Brad_Pitt_2019_by_Glenn_Francis
Foto de Glenn Francis, www.PacificProDigital.com 

 

Discutând cu jurnaliștii de la revista GQ, actorul Brad Pitt a recunoscut recent că trăiește cu o boală rară, una care reprezintă un inconvenient uriaș pentru starul de la Hollywood. El a declarat pentru această revistă că crede că are prosopagnozie, o boală denumită și „orbire facială” sau „face blindness”, însă termenul este mult prea sărac pentru a descrie complexitatea acestei condiții.

Actorul a declarat că îi este foarte greu să își amintească persoanele pe care abia le-a întâlnit sau să le recunoască fețele. Nefiind oficial diagnosticat, el se teme că această boală i-a făcut pe unii oameni din jurul să creadă că este distant, că nu este accesibil ori că este prea preocupat de sine.

„Nimeni nu mă crede”, a declarat Brad Pitt în același interviu și nu este dificil să înțelegem de ce.

Chiar dacă sună ireal, prosopagnozia este o boală reală care poate avea provocări unice, afectând viața persoanelor care suferă de pe urma ei.

Potrivit Healthline, prosopagnozia afectează aproape 2% din populație.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat pe larg, pe o rețea socială, ce este „orbirea facială”, respectiv prosopagnozia. 

„Termenul e printre preferații mei din neurologie, ca și patologia aparte pe care o delimitează, respectiv unele sindroame fascinante psihiatrice. (...) Prosop-agnozia este o inabilitate de a recunoaște fețe. Cum traduci asta în limbaj de rând? Cu siguranță nu «orbire facială», o strâmboșenie adaptată din termenul englez «facial blindness», și el patinat din alt termen, «color blindness» (ceea ce noi numim daltonism).”, a afirmat acesta.

Există mai multe tipuri ale acestei boli, explică medicul psihiatru. Sunt două feluri de prosopagnozie, funcție de partea din creier afectată. 

Gabriel Diaconu

„O variantă este aperceptivă, adică o inabilitate de a observa trăsăturile feței. Cealaltă variantă este amnestică. Adică le observi, dar le uiți. Varianta aperceptivă implică o parte a creierului temporal absolut specială, care se cheamă gir fusiform. Cealaltă are drept cauză afectarea polului anterior al aceluiași lob temporal”, a adăugat dr. Gabriel Diaconu (foto).

Persoanele care suferă leziuni, din orice cauză, a uneia, celeilalte sau ambelor părți din cortexul temporal vor avea probleme fie să recunoască, fie să identifice, fie să-și aducă aminte de fețe familiare, explică el: „Asta dă naștere, uneori, unor probleme pe cât de simpatice pe atât de spectaculoase, ce-i drept într-un fel morbid.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe