Newsflash
Internaționale

Boala Parkinson și modificările ritmului circadian

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 26 2020
Boala Parkinson și modificările ritmului circadian

Identificarea unor modificări ale ritmului circadian ar putea reprezenta un semn precoce în dezvoltarea bolii Parkinson, înainte de instalarea simptomelor caracteristice.

Ritmul circadian boala ParkinsonIdentificarea unor modificări ale ritmului circadian ar putea reprezenta un semn precoce în dezvoltarea bolii Parkinson, înainte de instalarea simptomelor caracteristice, arată un studiu publicat recent în JAMA Neurology.

Rezultatele cercetării au evidenţiat asocierea dintre modificările ritmului circadian și riscul de boală Parkinson.

„Am descoperit că bărbaţii cu ritmuri circadiene anormale au risc de trei ori mai crescut de a dezvolta boala Parkinson pe parcursul unei perioade de follow-up de 11 ani.

Dacă este confirmat ca factor de risc pentru boala Parkinson, ritmul circadian ar putea reprezenta o ţintă terapeutică promiţătoare, oferind noi oportunităţi pentru prevenţia și managementul bolii”, a declarat pentru Medscape dr. Yue Leng, de la Universitatea California, San Francisco, în calitate de autor principal al studiului.

Cercetătorii au analizat datele a 2.930 de bărbaţi, cu vârsta peste 65 de ani, incluși în cohorta MrOS (Osteoporotic Fractures in Men Study). Participanţii au fost monitorizaţi atent, evaluându-se în special ritmul odihnă-activitate și somnul.

Conform rezultatelor studiului, 78 de bărbaţi (2,7%) au dezvoltat boala Parkinson în cei 11 ani de follow-up.

„S-a observat anterior că somnul pe parcursul zilei este asociat cu un risc crescut de boală Parkinson. Acum, am demonstrat că anomaliile ritmului circadian sunt, de asemenea, prezente în faza prodromală a bolii Parkinson.

Această descoperire crește gradul de conștientizare asupra importanţei ritmului circadian în cazul vârstnicilor, modificările putând fi un semn precoce pentru boala Parkinson”, a adăugat dr. Leng.

Totuși, autorii cercetării susţin că este necesară realizarea unor studii suplimentare pentru a elucida mecanismele fiziopatologice și pentru a confirma contribuţia directă a modificărilor ritmului circadian în
dezvoltarea bolii Parkinson.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe