Newsflash
Internaționale

Bebeluş cu leucemie, salvat de un medicament pentru adulţii cu cancer hepatic

de Florentina Ionescu - sept. 13 2019
Bebeluş cu leucemie, salvat de un medicament pentru adulţii cu cancer hepatic

Medicii de la un spital de pediatrie din San Francisco au tratat cu succes un bebeluş de câteva luni, cu o formă rară de leucemie. Specialiştii au folosit o terapie ţintită care este aprobată pentru adulţii cu cancer hepatic inoperabil şi cei cu cancer renal în stadiu avansat.

Decizia medicilor de la UCSF Benioff Children's Hospitals, din cadrul University of California San Francisco, de a folosi medicamentul respectiv (sorafenib) a fost luată după ce experţii au identificat o mutaţie unică în forma a două gene care erau "contopite", în loc să se afle pe cromozomi diferiţi, potrivit unui studiu de caz care a fost publicat în 11 septembrie, în revista "Leukemia".

Pacientul, care este în prezent un copil sănătos, este exemplul perfect al unei schimbări esenţiale care s-a produs în tratamentul cancerului: genele care alimentează cancerul - şi nu tipul de cancer în sine - pot determina terapia optimă pentru pacienţi, spun cercetătorii.

Bebeluşul prezenta la vremea respectivă semnele caracteristice ale leucemiei, cum ar fi splina mărită şi ficatul mărit, precum şi valori crescute ale leucocitelor. Micuţul ar fi avut leucemie mielomonocitară juvenilă, adică o formă agresivă de cancer al sângelui care afectează sugarii şi copiii mici. S-a iniţiat chimioterapia, însă din păcate, la acel moment, bebeluşul nu a răspuns la tratament. Simptomele lui s-au agravat, iar medicii au ştiut că transplantul de celule stem nu mai era o opţiune.

Echipa condusă de Elliot Stieglit, cercetător de la UCSF Division of Pediatric Hematology/Oncology,  a condus o analiză moleculară, pentru a afla profilul celulelor canceroase din sângele copilului. Ei au descoperit o mutaţie genetică dată de "fuzionarea" unor gene şi i-au administrat sugarului un medicament care funcţionează prin blocarea acţiunii unei proteine anormale care face ca celulele canceroase să se multiplice.

După două săptămâni în care copilului i s-a administrat acest medicament, valorile leucocitelor au crescut şi au ajuns la parametri normali. După zece săptămâni de tratament, starea de sănătate a bebeluşului a fost suficient de bună pentru ca micuţul să poată fi supus unui transplant de celule stem. Tratamentul cu acest medicament a fost oprit după aproape doi ani, iar la câteva luni după întrerupere, micul pacient se află în remisiune, potrivit Medical Xpress.

 


Notă autor:

FOTO: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe