Newsflash
Internaționale

Avertisment: miopia, spre o epidemie mondială

de L. Budin - ian. 31 2022
Avertisment: miopia, spre o epidemie mondială

Oamenii de știință avertizează asupra unei adevărate epidemii de miopie care se va manifesta în anii care urmează, cu apariția tulburărilor de vedere la cei născuți în anii ‘60

În ultimii ani, un număr crescător de studii subliniază legătura care există între lipsa de expunere la lumina zilei și dezvoltarea miopiei la copii. Mai nou, creșterea cazurilor de miopie la vârsta adultă, mai precis la persoanele născute la finele anilor ’60, este cea care îngrijorează oamenii de știință, arată pulicația Top Santé.

miopie-computer

De acum încolo, este vorba de o problemă de sănătate publică, urgentă la nivel internațional”, subliniază cercetătorii de la UK Biobank Eye and Vision Consortium.

Cercetătorii au colectat date despre sănătatea ochilor de la 107.442 participanți la studiul UK Biobank, cu vârste între 40 și 69 de ani, născuți între 1939 și 1970. Specialiștii au putut determina faptul că pesoanele născute la finele anilor ’60 sunt cu 10% mai susceptibile de a suferi de miopie decât cele născute cu trei decenii mai devreme – și că majoritatea au devenit mioape la vârstă adultă.

La persoanele născute între 1939 și 1944, 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie și 7,4% mai târziu, în viața adultă. La cele născute între 1965 și 1970, 15,6 % au dezvoltat miopie în copilărie și 13,6% în viața adultă.

Conform cercetătorilor, multiple cauze ar putea explica de ce cazurile de miopie la vârstă adultă au crescut de la o persoană din 5 la o persoană din 3.

Creșterea duratei studiilor – deci a timpului petrecut la interior - , creșterea timpului liber petrecut în fața ecranelor multiple (televizoare, console, tablete), modificare regimului alimentar se mai numără printre cauze.

Inclusiv perioada de pandemie a dus la creșterea cazurilor de copii care suferă de această tulburare de vedere. Cercetătorii au observat că, după primele perioade de lockdown, s-au înmulțit caurile de miopie la micuții de peste 6 ani. În China, după 4 luni de izolare – din februarie până-n mai 2020 – proporția copiilor miopi de peste 6 ani s-a triplat, arată un studiu publicat în JAMA Ophtalmology.

Conform Societății americane de oftalmologie, care a studiat evoluția incidenței miopiei în rândul populației din 2000 încoace și a făcut previziuni pentru următorii 30 de ani, jumătate dintre cetățenii lumii ar putea fi miopi în 2050.

Oftalmologii americani pledează pentru implementarea unor strategii de prevenire la nivel mondial, pentru a controla progresia acestei tulburări de vedere – mai precis, examene oculare regulate atât la copii, cât și la adulți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe