Newsflash
Internaționale

Austria: propuneri de legalizare a sinuciderii asistate

de L. Budin - oct. 25 2021
Austria: propuneri de legalizare a sinuciderii asistate

Guvernul austriac a prezentat propuneri de legalizare a sinuciderii asistate începând cu 2022, ca răspuns la o hotărâre judecătorească care a decis că interdicţia încalcă drepturile cetăţenilor țării.

În decembrie 2020, Curtea Constituţională a cerut Guvernului să ridice interdicţia privind asistarea sinuciderii, care se pedepsea cu până la cinci ani de închisoare, relatează agenția AFP, preluată de Agerpres.

batran-eutanasie2

Conform rezumatului legii propuse de Ministerul austriac al Justiţiei, adulţii care sunt bolnavi în stadiu terminal sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă vor putea beneficia de asistenţă pentru a-şi pune capăt vieţii. Doi medici vor trebui să evalueze fiecare caz, dintre care unul trebuie să fie calificat în medicină paliativă.

Ei vor trebui să determine dacă pacientul este capabil să ia decizia în mod independent. În plus, ar trebui să treacă cel puţin douăsprezece săptămâni înainte de a se acorda accesul la sinucidere asistată, pentru a se asigura că nu este solicitat din cauza unei crize temporare. Această perioadă va fi redusă la două săptămâni pentru pacienţii aflaţi în stadiul terminal al bolii.

Propunerile vor fi supuse examinării experţilor înainte de a fi prezentate parlamentului, iar deputaţii vor trebui să le aprobe înainte de sfârşitul anului.

Dacă noile reglementări nu vor fi puse în aplicare până la sfârşitul anului 2021, interdicţia în vigoare privind asistarea sinuciderii ar înceta pur şi simplu, lăsând practica nereglementată.
Episcopul de Innsbruck, Hermann Glettler, a declarat că aceste propuneri sunt o modalitate „sensibilă şi responsabilă” de respectare a deciziei Curţii Constituţionale şi a salutat faptul că este prevăzută o creştere a finanţării destinate îngrijirii paliative. Cu toate acestea, el a spus că ar trebui adăugate garanţii suplimentare procesului prin care vor trebui să treacă pacienţii.
Eutanasia a fost legalizată în Olanda şi Belgia, în timp ce ţări în mod tradiţional catolice precum Irlanda şi Polonia se opun acestei practici. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe