Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Au fost identificate șase tulpini ale SARS-CoV-2. Unde sunt ele răspândite

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 5 august 2020, ora 13:45

Virusul care cauzează pandemia de COVID-19, numit SARS-CoV-2, prezintă cel puțin șase tulpini, arată un studiu recent.

În ciuda mutațiilor pe care le suferă corona virusul SARS-CoV-2, virusul arată o variabilitate mică, iar acest lucru este o veste bună pentru cercetătorii care lucrează în prezent la obținerea unui vaccin viabil, scrie www.sciencedaily.com

coronavirus tulpini studiu

Potrivit sursei citate, rata de mutație a acestui virus rămâne un scăzută. În țările din Europa și din Italia, cea mai răspândită tulpină a coronavirusului este tulpina G, pe când tulpina L din Wuhan începe să dispară treptat. Aceste mutații, însă, nu influențează procesul de dezvoltare a unor vaccinuri eficiente. 

V-ar putea interesa și: Cercetătorii au identificat șase tipuri diferite de COVID-19 

Informațiile despre cele șase tulpini ale coronavirusului sunt rezultatele celui mai vast studiu desfășurat vreodată în ceea ce privește secvențierea SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la Universitatea Bologna au extras aceste rezultate dintr-o analiză făcută pe 48.634 de genomuri de coronavirus, care au fost izolate de cercetătorii din laboratoarele din întreaga lume. Studiul acesta a fost publicat recent în jurnalul „Frontiers in Microbiology”.

În urma acestei analize, cercetătorii au avut apoi posibilitatea de a crea o hartă a modului în care s-a răspândit virusul și a mutațiilor suferite de acest virus în timpul în care s-a extins pe toate continentele.

Sursa citată arată că primele rezultate sunt încurajatoare. Coronavirusul prezintă o variabilitate mică, aproximativ șapte mutații pe mostră, pe când virusul gripal are o rată de variabilitate care este dublă.

Tulpinile descoperite

În prezent, există șase tulpini ale coronavirusului. Cea originală este tulpina L, care a apărut în Wuhan în decembrie 2019. Prima ei mutație, adică tulpina S, a apărut la începutul anului 2020, iar de atunci, de la jumătatea lui ianuarie, experții au descoperit că există tulpinile V și G.

Până la această dată, cea mai răspândită este tulpina G, ea a suferit mutații și s-a transformat în tulpinile GR și GH la finalul lunii februarie 2020.

„Tulpina G și tulpinile ei asociate, GR și GH, sunt de departe cele mai răspândite, pentru că ele reprezintă 74% dintre toate secvențierile genetice pe care le-am analizat. Aceste tulpini prezintă patru mutații, dintre care două sunt capabile să modifice secvența ARN-polimerazei și secvența proteinelor Spike ale virusului. Probabil că această caracteristică facilitează răspândirea virusului”, a explicat Federico Giorgi, cercetător al Universității Bologna coordonator al studiului.

Harta virusului SARS-CoV-2

Potrivit analizei regiunilor, dacă ne uităm pe harta lumii și la răspândirea coronavirusului, oamenii de știință spun că:

  • Tulpinile G și GR sunt cele mai răspândite în Europa și Italia.
  • Tulpina GH este aproape inexistentă în Italia, dar apare mai frecvent în Franța și în Germania.
  • În America de Nord, cea mai răspândită tulpină este GH, pe când în America de Sud mai frecventă este tulpina GR.
  • În Asia, unde a apărut inițial tulpina L, răspândirea tulpinilor G, GH și GR este în creștere.
  • La nivel global, tulpinile G, GH și GR sunt în creștere, într-un ritm constant.
  • Tulpina S se găsește în unele zone din SUA și Spania. Tulpinile L și V dispar gradual.

Pe lângă aceste șase tulpini principale ale coronavirusului, cercetătorii au identificat unele mutații nu prea frecvente, care, la acest moment, nu determină motive de îngrijorare.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: infecția cu SARS-CoV-2 SARS-CoV- 2 infectii cu SARS-CoV-2 virusul SARS-CoV-2 SARS-Cov-2 SARS-Cov2 tulpini coronavirus tulpina coronavirus studii coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC