Newsflash
Internaționale

Atogepant, util în prevenirea crizelor migrenoase

de Dr. Diana Andronache - aug. 27 2021
Atogepant, util în prevenirea crizelor migrenoase

Terapia cu atogepant este eficientă în reducerea numărului episoadelor de migrenă, arată rezultatele unui studiu de fază 3, randomizat, dublu-orb, placebo controlat.

p1

Migrena este o afecţiune a cărei componentă definitorie o reprezintă cefaleea severă, în general asociată cu greaţă și/sau hipersensibilitate la lumină și la sunet. Neuropeptidul CGRP (calcitonin gene-related peptide) pare a avea un rol-cheie în fiziopatologia migrenei.

        Studiile au demonstrat că în timpul atacurilor migrenoase, nivelul CGRP este crescut, iar terapiile orientate către CGRP sunt eficiente atât în atenuarea simptomelor, cât și în prevenirea recurenţei. Clasa „gepanţilor” e formată din antagoniști ai receptorilor pentru CGRP, cu efecte promiţătoare în tratamentul migrenei.

        Eficacitatea și siguranţa tratamentului cu atogepant, un antagonist cu administrare orală și moleculă mică al receptorilor CGRP, a fost evaluată în cadrul unui studiu de fază 3, randomizat, dublu-orb, placebo controlat. Acesta a inclus un eșantion de 834 de pacienţi cu vârsta peste 18 ani, urmăriţi pe o perioadă de 12 săptămâni. Atogepant a fost administrat o dată pe zi, în doză de 10 mg, 30 mg sau 60 mg.

Rezultate promiţătoare

        Obiectivul primar al studiului a fost reducerea numărului de zile în care pacienţii aveau episoade de migrenă pe parcursul perioadei de tratament. Astfel, atogepant a fost asociat cu o reducere a numărului mediu al zilelor de migrenă pe lună cu 3,7-4,2, comparativ cu o reducere cu 2,5 zile în grupul placebo.

        Potrivit evaluărilor iniţiale, numărul mediu al zilelor cu crize de migrenă varia între 7,5 și 7,9 pe lună. Modificările faţă de valoarea iniţială, pe parcursul celor 12 săptămâni, au fost de –3,7 zile la administrarea dozei de 10 mg, –3,9 zile la doza de 30 mg și de –4,2 zile la doza de 60 mg. Cele mai frecvente evenimente adverse au fost constipaţia și greaţa.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2035908

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe