Newsflash
Internaționale

Apel: telemedicina este necesară pentru a diagnostica și trata disfagia

de Florentina Ionescu - dec. 16 2020
Apel: telemedicina este necesară pentru a diagnostica și trata disfagia

În contextul pandemiei, clinicienii care diagnostichează și tratează disfagia la pacienții cu COVID-19 se supun unui risc mare de infectare.

COVID-19 și virusul SARS-CoV-2 au schimbat modul în care profesioniștii din domeniul medical tratează pacienții. Clinicienii folosesc acum foarte frecvent telemedicina pentru a-și vedea pacienții pentru efectuarea controalelor de rutină, păstrând vizitele la cabinet pentu urgențe. Același lucru se aplică și în cazul reabilitării.

De exemplu, în contextul epidemiologic actual, cercetătorii caută modalități pentru a îmbunătăți screeningul, evaluarea și tratamentul pacienților cu COVID-19 și disfagie, realizând aceste etape de la distanță. 

disfagie telemedicina apel doctori
Credit foto: Chang Duong de la Unsplash

Potrivit www.sciencedaily.com, profesioniștii din domeniul sănătății care au specialități care îi pun în contact cu acele secții cu pacienți cu SARS-CoV-2 au o responsabilitate, în sensul că sunt implicați în îngrijirea pacienților cu COVID-19 într-o manieră care să împiedice răspândirea bolii. Riscurile trebuie să fie bine cântărite înainte de screeninguri, de evaluări și prescrierea tratamentelor. 

La modul ideal, clinicienii tratează disfagia printr-o evaluare clinică (la patul pacientului) și printr-unul din cele două teste standard: videofluoroscopie în ceea ce privește înghițirea și evaluarea endoscopică flexibilă a înghițirii. Aceste examene determină abilitatea de înghițire și măsoară și alte caracteristici legate de fiziologia înghițitului.

Chiar și așa, în pandemie, clinicienii care diagnostichează și tratează disfagia la pacienții cu COVID-19 se supun unui risc mai mare, prin faptul că folosesc aceste metode și tehnici ce necesită apropierea de pacient. Iar faptul că medicii se bazează pe metode precum evaluarea istoricului medical și faptul că pacientul își descrie simptomele nu este suficient, potrivit sursei citate.

„Ironia este că pacienții cu COVID-19, în special cei care au fost recent scoși de pe ventilația mecanică de la secțiile de terapie intensivă ar putea fi printre acei pacienți care au cea mai mare nevoie de examinări clinice și instrumentale pentru evaluarea comprehensivă a disfagiei”, a declarat Martin B. Brodsky, profesor asociat de medicină fizică și reabilitare la Johns Hopkins University School of Medicine.

Prin urmare, într-un editorial publicat în septembrie 2020, profesorul Brodsky și colegul său, dr. Richard Gilbert, au subliniat că este timpul ca medicii să îmbrățișeze telemedicina pentru a trata disfagia.

„Deși s-au făcut în ultimii ani vaste îmbunătățiri în telemedicină pentru disfagie, pacienții continuă să fie limitați în capacitatea lor de a primi îngrijiri medicale eficiente la distanță. Cu pandemia actuală, trebuie să schimbăm acest lucru, deoarece examinările clinice tradiționale și instrumentale folosite pentru evaluarea disfagiei sunt cele care îi supun pe medicii care tratează pacienții cu COVID-19 unui risc de a contracta și de a răspândi boala”, a declarat Martin B. Brodsky.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe