Newsflash
Internaționale

Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge 8 luni de la infectare

de L. Budin - mai 12 2021
Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge 8 luni de la infectare

Anticorpii care neutralizează coronavirusul rămân în sânge cel puțin 8 luni de la infectare, arată un studiu italian. Prezența lor nu depinde de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de prezența altor patologii.

Studiul, apărut recent în publicația Nature Communications, a fost realizat de Spitalul San Raffaele din Milano, în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate (ISS), organismul care consiliază guvernul italian în chestiuni de sănătate publică, arată agenția AFP, citată de France 24. Cercetarea a permis cartografierea exhaustivă a evoluției, în timp, a răspunsului anticorpilor la COVID-19.

test-pozitiv

Prezență persistentă

Chiar dacă scade în timp, prezența anticorpilor se dovedește a fi persistentă. La 8 luni după diagnostic, doar 3 pacienți din cei 162 aflați sub observație (din care 29 au decedat) nu mai erau pozitivi la testul de detectare a anticorpilor, au arătat, într-un comunicat comun, Spitalul San Raffaele și ISS.

Mai mult, prezența precoce a anticorpilor „este fundamentală pentru combaterea cu succes a infecției”, se spune în document. Cei care nu reușescă să producă anticorpi în primele 15 zile după infectare riscă să dezvolte forme grave ale bolii.

Teste specifice

Studiul a fost condus de specialiștii Secției privind evoluția și transmiterea virală din cadrul spitalului milanez, în colaborare cu cei ai Institutului de cercetare a diabetului, din aceeași unitate sanitară. Cercetătorii au dezvoltat un test specific, folosind tehici deja utilizate pentru studiul anticorpilor implicați în răspunsul auto-imun aflat la baza diabetului de tip I.

Grație tehnicilor deja folosite pentru studiul vaccinurilor anti-HIV, cercetătorii au dezvoltat și o nouă metodă de evaluare a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV-2.

Studiul a monitorizat 162 pacienți testați pozitiv, care s-au prezentat la unitatea de primiri urgențe a Spitalului San Raffaele, în perioada primului val al pandemiei. Dintre aceștia, 57% sufereau și de alte patologii, în afară de COVID-19, cele mai frecvente fiind hipertensiunea arterială (44%) și diabetul (24%).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe