Newsflash
Internaționale

Anchetă de amploare: 46% din mierea importată în Europa e contrafăcută

de L. Budin - mar. 28 2023
Anchetă de amploare: 46% din mierea importată în Europa e contrafăcută

Comisia Europeană a publicat rezultatele unei vaste anchete realizată pe piața mierii. Metode noi de analiză au arătat că mierea de import este, în bună parte, falsificată.

E vorba de o cantitate mare de produse, fiindcă Europa importă circa 40% din mierea pe care o consumă, se arată într-un comunicat al BeeLife – organizația care militează pentru protejarea albinelor și polenizatorilor.

miere-falsa0

Acțiunea europeană coordonată, realizată în perioada 2021-2022, reprezintă cea mai mare anchetă de genul acesta. A fost desfășurată de trei entități ale Comisiei Europene – Direcția Generală responsabilă cu Sănătatea și Siguranță Alimentară (DG Sănătate), Centrul Comun de Cercetare (JRC) și Oficiul European de Luptă Anifraudă (OLAF).

Din 320 de eșantioane provenind din 15 state membre, precum și din Elveția și Norvegia, care importă miere din 20 de țări, 46% erau suspecte a nu fi conforme exigențelor Directivei Mierii (Directiva Consiliului European nr. 110/2001). Aceasta, fiindcă cel puțin un marker detectat în laborator indica prezența zahărului din surse exogene, se precizează în raportul JRC.

Studiul mai arată că cel mai mare număr de transportui suspecte aveau drept origine China (66 din 89 de livrări – 74%), deși „mierea” provenind din Turcia (14 transporturi din 15 – 93%) prezenta cea mai mare proporție de eșantioane neconforme.

Rezultatele sunt șocante și trebuie să curățăm piața de produsele importante care nu au nicio legătură cu mierea. Susținem asta de ani de zile! Acum, că lucrul acesta a fost dovedit prin noi metode analitice și nu prin cele care sunt depășite de ani de zile, trebuie acționat. Autoritățile trebuie să facă ceva, fiindcă apicultorii europeni sunt în agonie”, a declarat Lasse Hellander, noul președinte al BeeLife

Aceste produse care intră pe piața UE, la prețuri scăzute, intră în competiție cu mierea apicultorilor europeni, ale căror costuri de producție continuă să crească.

La aceasta se adaugă problemele cauzate de schimbările climatice, care pot reduce disponibilitatea resurselor nutriționale necesare polenizatorilor, ducând astfel la o scădere a capacității de producție în sectorul apicol. Fără a mai pomeni problemele de coexistență cu agricultura intensivă, care pun în pericol sănătatea albinelor”, se arată comunicat.

Prin intermediul BeeLife, apicultorii cer ca instituțiile europene să depună un efort mai mare pentru ca sancțiunile împotriva celor care realizează contrafaceri să fie „exemplare”, și ca validarea la nivel european a noilor metode analitice de testare să se facă mai rapid, pentru o luptă eficace contra falsurilor și concurenței neloiale.

Cerem consumatorilor europeni să-și susțină concetățenii apicultori. Prin intermediul acestei anchete, s-a observat că anumite țări de origine (ale mierii, n.r.) prezintă un risc mai mare decât altele. Nu putem decât să le cerem consumatorilor să aibă încredere în lanțurile noastre de producție și să cumpere miere sub semnul calității”, a spus Anna Ganapini, vicepreședinte BeeLife și membru al CONAPI, cea mai mare cooperativă de apiculturi la nivel european.

Apa la sticlă: oprirea consumului, benefică pentru oameni și mediu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe