Newsflash
Internaționale

Analiză: Reinfectările pot avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS-CoV-2

de Dorina Novac - oct. 16 2020
Analiză: Reinfectările pot avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS-CoV-2

Imunitatea dată de COVID-19 are legătură directă cu severitatea bolii, iar reinfectările pot avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS-CoV-2, arată o analiză publicată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Pandemia de COVID-19 este „departe de a se termina”, susțin oamenii de știință.

Aceștia nu au reușit să stabilească cu certitudine cât timp poate supraviețui virusul pe suprafețe, care sunt simptomele exacte ale infecției, în ce condiții se produce reinfectarea cu noul coronavirus sau despre prezența imunității după boală.

reinfectari covid
Sursă imagine: Pixabay

Experții de la Centrul European Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au publicat o analiză despre mai multe cazuri de reinfectare cu SRAS-CoV-2 care au fost descoperite în diferite țări.

Datele din analiză se bazează pe rapoarte recente publicate sau apărute ca publicaţii preliminare din Hong Kong, Nevada, SUA, Belgia, Ecuador şi India.

studiu coronavirus

Există, de asemenea, și rapoarte în media despre cazuri din Olanda şi Spania, dar şi despre multe alte cazuri la nivel global, care sunt, încă, în curs de cercetare.

„Doar șase cazuri confirmate de reinfectare cu SARS-CoV-2 au fost publicate până în prezent. Mai multe cazuri potențiale se găsesc în rapoartele din media, dar sunt în curs de investigare, ceea ce va ajuta la înțelegerea posibilelor condiții care permit o a doua infecție”, se arată în raport.

Potrivit analizei, cazurile de reinfectare cu noul coronavirus nu sunt o prelungire a bolii, ci este vorba despre o nouă infecție cu SARS-CoV-2.

Mai mult, experții ECDC subliniază faptul că a doua infectare cu SARS-CoV-2 are loc, în cazurile prezentate, cu o tulpină diferită a virusului.

Aceștia atrag atenția că este importantă și perioada dintre prima și a doua infectare. Astfel, în cazul unei perioade scurte de timp de la prima infectare cu SRAS-CoV-2 nu poate fi luată în considerare o potențială reinfecție, pentru că poate fi vorba despre prelungirea bolii.

Iar o perioadă mai lungă de timp ar avea legătură cu imunitatea, dar și cu nivelul scăzut de anticorpi, crescând, prin urmare, probabilitatea unei a doua infecții.

Datele din raport mai indică faptul că majoritatea pacienţilor dezvoltă un răspuns imun în urma unei prime infecţii cu SARS-CoV-2, doar că nivelul de anticorpi al pacienților scade în timp. Acest lucru pare să vizeze mai mult persoanele cu o primă infecţie mai puţin severă, aşa cum este în cazul celor șase pacienţi incluşi în analiză.

„Anticorpii anti SARS-CoV-2 pot rămâne în organism până la 94 de zile după infecție, iar studiile recente arată că titrurile anticorpilor ating un nivel maxim între 3-4 săptămâni și rămân relativ stabil până la 4 luni după diagnostic”, informează sursa citată.

Potrivit experților, în SUA, în cazul unui tânăr de 25 de ani s-au observat două infectări independente, cu tulpini diferite de SARS-CoV-2. La a doua infectare, boala a fost mai severă, pacientul având nevoie de oxigenoterapie. Și în cazul unei femei de 52 de ani din Belgia analizele de laborator au arătat, după trei luni de la primele simptome, că este vorba despre o infecție cu tulpini diferite.

Două cazuri de reinfecţie au fost raportate şi în India, ambele la lucrători din domeniul sănătății, care îngrijeau pacienți cu COVID-19. În ambele cazuri a fost vorba despre tulpini diferite ale virusului SARS-CoV-2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe