Newsflash
Internaționale

Analiză CDC: vaccinurile pe bază de ARN mesager reduc cu 91% riscul de infecție

de Florentina Ionescu - iun. 14 2021
Analiză CDC: vaccinurile pe bază de ARN mesager reduc cu 91% riscul de infecție

Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 reduc riscul de infecție cu până la 91% după două doze și cu 81% după o singură doză, arată o analiză nouă, realizată de CDC-ul american.

Reprezentanții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite au explicat într-un comunicat de presă care sunt cele mai recente date obținute în urma studiului numit HEROES-RECOVER, scrie www.medicalnewstoday.com

vaccin covid

Acesta este unul dintre primele studii care demonstrează că vaccinul de la Pfizer-BioNTech și vaccinul produs de Moderna aduc beneficii pentru persoanele care fac COVID-19, în ciuda faptului că primesc ambele doze ori se vaccinează doar parțial.

Cercetătorii au dat publicității rezultatele preliminare ale studiului HEROES-RECOVER în martie 2021, iar la acea vreme au concluzionat că „vaccinurile autorizate împotriva COVID-19 pe bază de ARNm sunt eficiente pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 în condiții reale”. Ca urmare a analizei inițiale, CDC a continuat să adune datele, iar în cel mai recent comunicat de presă sunt prezentate 4 săptămâni de date suplimentare.

Cea mai nouă analiză folosește datele obținute de la 3.975 de participanți din opt regiuni ale Statelor Unite ale Americii. Fiecare persoană a fost testată pentru infecția cu SARS-CoV-2 o dată la fiecare 17 săptămâni, începând din 13 decembrie 2020 și până la 10 aprilie 2021.

Cercetătorii au analizat mai apoi rezultatele pozitive la aceste testări, pentru a evalua încărcătura virală. În timpul analizei, oamenii de știință au luat în considerare alți factori care ar putea influența rezultatele, inclusiv cât de des au folosit participanții echipamentul de protecție personală la locul de muncă și în comunitate, precum și modul în care circula virusul SARS-CoV-2 în plan local.

În general, oamenii de știință au concluzionat: „Odată ce au fost complet vaccinați, riscul de infecție al participanților a fost redus cu până la 91%. După vaccinarea parțială, riscul de infecție al participanților a fost redus până la 81%. Aceste estimări includ atât infecțiile simptomatice, cât și pe cele asimptomatice”.

Analiza CDC a mai demonstrat și că indivizii care au primit doar o doză ori ambele doze de vaccin și care au dezvoltat COVID-19 au fost bolnavi (dar durata bolii a fost cu 6 zile mai scurtă) și au petrecut cu 2 zile mai puțin în pat, în comparaie cu cei care au dezvoltat COVID-19 și care nu au beneficiat de vaccinare.

În mod similar, persoanele care au fost vaccinate au avut riscu cu aproape 60% mai mic de a dezvolta simptome, cum ar fi febra sau frisoanele, în comparație cu persoanele care nu au fost vaccinate împotriva COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe