Newsflash
Internaționale

Analiza acoperirii vaccinale cu ROR, DTPa, anti-polio și anti-varicelă, în SUA

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 25 2023
Analiza acoperirii vaccinale cu ROR, DTPa, anti-polio și anti-varicelă, în SUA

Rezultatele programelor naționale de imunizare, la nivel mondial, nu erau excepționale nici înainte de izbucnirea epidemică (din China) urmată de pandemia COVID-19. Ultimii ani nu au îmbunătățit aceste rezultate, ci dimpotrivă.

În urmă cu puțin timp am amintit problemele legate de infecțiile produse de virusul rujeolos. *

Un articol recent publicat în Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), discută situația acoperirii vaccinale cu o parte dintre vaccinurile  din schema națională, dar și alte aspecte foarte interesante care merită lecturate folosind această resursă. **

Chiar dacă autorii menționează că există o serie de limite ale acestui raport (spre exemplu, diferențele de raportare și cerințe în state diferite, metodele de colectare a datelor, diverse „bariere” apărute datorită pandemiei, limitând cantitatea și calitatea datelor, etc.), rezultatele merită citite și analizate. 

vaccin copii

Estimarea acoperirii vaccinale cu ROR, DTPa, polio, varicelă, la copiii de grădiniță, conduce la un procent de 93% în anul școlar 2021-2022, pentru fiecare vaccin în parte. Valoarea este mai mică în comparație cu anul școlar 2020-2021 (94%) și respectiv cu anul școlar 2019-2020 (95%), un an prepandemic.

Acoperirea vaccinală a scăzut în majoritatea statelor. De menționat că există o țintă stabilită pentru un nivel superior al sănătății în 2030, respectiv 95%. Se poate observa scăderea în doi ani, consecutiv. 

Astfel, circa 250.000 copii cu vârsta mică nu sunt protejați, iar riscul unor izbucniri epidemice (outbreak) este semnificativ. În comparație cu evaluarea acoperirii vaccinale în SUA (copii de grădiniță), în țara noastră este estimată acoperirea vaccinală la 12, 18, sau 24 luni de viață. ***

În august 2021 s-a desfășurat activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 12 luni, evaluând situația a 13.745 copii (90,6% din cohorta respectivă de născuți vii).

Acoperirile vaccinale pentru 3 doze din vaccinurile: DTPa, VPI, Hib și Pneumococic au avut o valoare sub 80% (însă pentru 1 doza de vaccin ROR acoperirea vaccinală a fost sub 70%). 

Tot în luna august 2021 s-a desfășurat și activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 24 luni, evaluând situația a 14.675 de copii (94,9% din cohorta respectivă de născuți vii).

Acoperirile vaccinale pentru 3 doze din vaccinurile: DTPa, VPI, Hib și Pneumococic au avut o valoare sub 90%. În ambele acțiuni de evaluare, acoperirea vaccinală cu vaccinul BCG a fost de peste 95%.

Pentru situația din USA s-a concluzionat că acoperirea vaccinală în rândul elevilor de grădiniță este sub nivelurile prepandemice cu riscul apariției unor focare sau a unor izbuncniri epidemic.

Va fi interesant de urmărit datele de supraveghere realizate și publicare de CDC, Atlanta, pentru a vedea situația reală din următoarele luni/ani. O situație special din perioada pandemică a fost reprezentată de învățământul online. În grădinițe, școli și universități se revine la învățarea cu prezență fizică, situație în care acoperirea vaccinală cu un nivel foarte bun este strict necesară pentru prevenirea și controlul bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. 

Bibliografie:

* https://www.viata-medicala.ro/internationale/riscul-infectiei-cu-virusul-rujeolos-atinge-un-nivel-foarte-inalt-30502

** Vaccination Coverage with Selected Vaccines and Exemption Rates Among Children in Kindergarten — United States, 2021–22 School Year | MMWR (cdc.gov)  

*** https://insp.gov.ro/download/rapoarte_insp/RAPORT-ACTIVITATE-2021.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe