Newsflash
Internaționale

Administrarea unei doze de vaccin Pfizer după o primă doză cu AstraZeneca este sigură

de Dorina Novac - mai 18 2021
Administrarea unei doze de vaccin Pfizer după o primă doză cu AstraZeneca este sigură

Un studiu realizat în Spania a arătat că administrarea unei doze de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer după o primă doză a vaccinului AstraZeneca este sigură și eficientă.

Studiul Combivacs, realizat de Institutul de Sănătate Carlos al III-lea din Madrid, a constatat că răspunsul imunitar în rândul persoanelor care au primit o a doua doză Pfizer a fost de 30-40 de ori mai mare decât într-un grup de control care a primit doar prima doză de AstraZeneca, scrie Reuters.

studiu Spania

Aproximativ 670 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, care primiseră deja o primă doză de vaccin AstraZeneca, au participat la studiu, iar 450 au primit o doză de Pfizer.

„Doar 1,7% dintre participanți au raportat efecte secundare severe, care s-au manifestat prin dureri de cap, dureri musculare și stare generală de rău”, a spus dr. Magdalena Campins, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.

Medicul a precizat că simptomele au apărut la 24 sau 48 de ore după inoculare și au dispărut după trei zile.

„Rezultatele de astăzi susțin posibilitatea imunizării pacienților care au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca (...)”, a spus Jesus Antonio Frias.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe