Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Activitate anormală a sistemului imunitar, la 8 luni după infecția cu SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 10 februarie 2022, ora 18:07

Un studiu nou sugerează că infecțiile cu SARS-CoV-2 ar putea cauza dezechilibre pe termen lung ale sistemului imunitar, ceea ce ar duce la așa-numita formă de „long COVID”.

În cel mai recent studiu realizat pe tema COVID-19, cercetătorii din Australia au raportat că o activitate atipică a sistemului imunitar persistă la persoanele cu long COVID la 8 luni după infecția inițială cu SARS-CoV-2, scrie www.medicalnewstoday.com. 

long covid efecte imunitate
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
 

Eforturile științifice care au în prim plan studierea efectelor coronavirusului continuă. În cadrul acestui studiu nou, oamenii de știință au raportat că persoanele cu long COVID se confruntă cu activitate disfuncțională a sistemului imunitar la 8 luni după infecția COVID-19 inițială, arată sursa citată.

Long COVID, cunoscut și ca  sindromul post-acut COVID-19, este un termen folosit de experți pentru a descrie efectele bolii COVID-19 care persistă pe o perioadă de săptămâni sau luni, după boala inițială. Simptomele cel mai adesea implică distres respirator și fizic și, după cum arată unele studii recente, distres cardiovascular.

Studiul acesta a fost condus de oamenii de știință de la The Kirby Institute, de la Universitatea din New South Wales, din Australia, și a fost publicat în jurnalul „Nature Immunology”.

„Observațiile noastre oferă o bază solidă și importantă pentru înțelegerea patofiziologiei acestui sindrom și ar putea sugera potențialele căi terapeutice pentru intervenție”, au scris autorii studiului în jurnalul menționat.

 

„Studiul nostru indică un răspuns inflamator continuu și susținut ca urmare a formei acute ușoare spre moderate de COVID-19, care nu se întâlnește după o infecție prevalentă comună, precum infecția cu coronavirus”, a declarat dr. Chansavath Phetsouphanh, cercetător și coautor al studiului, pentru Medical News Today.

Totuși, adaugă acesta, „sunt necesare mai multe cercetări din cohorte mai mari pentru a valida rezultatele” oamenilor de știință.

Detalii despre studiu

Cercetătorii au urmărit 147 de persoane pe o perioadă de opt luni, după un diagnostic de COVID-19. Aceștia au fost interesați să studieze patofiziologia, cât și prognosticurile imunologice și clinice apărute după o infecție cu SARS-CoV-2.

În studiu, echipa a definit „long COVID” ca fiind ocurența a unuia dintre cele trei simptome majore: fatigabilitate, durere în piept sau dificultate în respirație în cea de-a patra lună a infecției. În total, 31 de persoane din cele 147 s-au potrivit cu această descriere.

În etapa următoare, cercetătorii au comparat indivizii, folosind vârsta și genul, cu 31 de persoane asimptomatice din grupul de control, pentru aceeași cohortă care nu a raportat simptomele de ma sus în cea de-a patra lună, dar care au fost simptomatice în timpul fazei acute a bolii COVID-19.

În final, oamenii de știință au luat probe de sânge de la fiecare grup studiat (inclusiv o populație de persoane sănătoase care nu au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2) pentru a examina biomarkerii asociați cu long COVID.

Oamenii de știință au notat că persoanele din grupurile cu long COVID și de control au avut valori semnificativ mai ridicate în ce privește șase markeri ai sistemului imunitar. Cu toate acestea, începând din luna a patra, ei au observat o scădere în ce privește valorile crescute ale biomarkerilor în grupul de control, pe când persoanele din grupul long COVID-19 au reușit să mențină valorile mari ale acestor biomarkeri ai sistemului imunitar.

Mai exact, echipa de cercetători a observat că două tipuri de biomarkeri – cunoscuți și sub numele de interferoni – au fost cu valori crescute în grupul de persoane cu long COVID la 8 luni după infecția cu SARS-CoV-2. Oamenii de știință au descris interferonii ca fiind un tip de proteine pe care celulele din organism le produc ca răspuns la prezența virusurilor.

„Infecția cu SARS-CoV-2 exercită efecte reziduale unice și prelungite asupra sistemului imunitar înnăscut și asupra imunității adaptive și aceste caracteristici ar putea să ducă la simptomatologia cunoscută sub numele de long COVID”, au mai scris autorii studiului.

Etichete: simptome long covid long COVID studiu covid studiu COVID-19 imunitate covid sistem imunitar imunitate dobandita imunitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.