Newsflash
Internaționale

„A treia cale” în Franţa: 16 departamente intră în carantină

de L. Budin - mar. 19 2021
„A treia cale” în Franţa: 16 departamente intră în carantină

Ceea ce francezii redutau se va întâmpla începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă: 16 departamente intră în carantină. Noul lockdown, sub incidenţa căruia se vor afla Parisul şi regiunea Île-de-France, are reguli diferite faţă de precedentele.

Rata de infectare îngrijorător de mare şi paturile ocupate aproape în totalitate, la terapie intensivă, impun noile măsuri, arată publicaţiile franceze. În regiunea Île-de-France, pragul de alertă a fost depăşit, cu o rată de infectare de 4,46 la mia de locuitori şi cu 1.200 de bolnavi la ATI. Primul ministru Jean Castex a declarat că evoluţia pandemiei „se accelerează net”, şi a subliniat că la terapie intensivă vin persoane mai tinere, pentru perioade mai mari.

Carantina nou instituită va fi diferită de celalte - „o a treia cale”, cum a subliniat premierul francez.

carantina_paris

Deplasări pe o rază de 10 km

Lockdow-ul va dura minimum 4 săptămâni şi va avea câteva caracteristici.

Oamenii vor putea să iasă ziua, din casă, pe perioade nelimitate, pentru a se plimba, a face sport sau a-şi plimba animalul de companie, dacă au o declaraţie pe propria răspundere. Se pot deplasa însă doar pe o rază de 10 km în jurul domiciliului. Măsura a fost luată ca urmare a studiilor care atestă că 5% din infectări au loc în spaţiile deschise, 15% - la interior, cu fereastra deschisă,  80% - în interioarele neaerisite.

Şcolile nu se închid

Grădiniţele şi şcolile rămân deschise, liceele urmând să funcţioneze cu program hibrid.

Telemunca, minimum 4 zile din 5, este încurajată, acolo unde e posibilă. Conform unui studiu comandat de Institutul Pasteur şi citat de publicaţia franceză 20minutes.fr, telemunca are rol de protecţie. Riscul de infectare scade cu 24% în cazul unui program parţial de telemuncă şi cu 30% în caz de program normal, raportat la persoanele care desfăşoară aceeaşi activitate la birou. În ceea ce priveşte infectările în afara casei, 38% au loc în cercul familial şi 27% în mediul profesional, arată acelaşi studiu.

Liber la coafor

Deplasările interregionale sunt interzise, exceptate fiind călătoriile în scop profesional sau cele care au la bază motive ce nu suportă amânare. În general, e nevoie de un motiv justificat pentru a ieşi sau intra în zonele aflate în carantină.

Activităţile comerciale neesenţiale vor fi stopate. Practic, în departamentele vizate, 110.000 de comerţuri considerate neesenţiale vor fi închise. Rămân deschise saloanele de coafură, librăriile şi magazinele de muzică.

Stingerea, la ora 19.00

Noaptea, pe tot teritoriul Franţei, restricţiile de circulaţie intră în vigoare de la ora 19.00 - o măsură care va fi luată începând de sâmbătă, 20 martie, la miezul nopții.

Jean Castex a mai anunţat că, începând cu data de 19 martie, va fi reluată vaccinarea cu AstraZeneca, după verdictul pozitiv dat de Agenţia Europeană a Medicamentului, mai arată publicaţiile franceze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe