Newsflash
Internaționale

A intrat în vigoare programul „UE pentru sănătate”

de Dorina Novac - mar. 26 2021
A intrat în vigoare programul „UE pentru sănătate”

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate”. Este vorba despre ultimul pas necesar pentru a pune la dispoziție suma de 5,1 miliarde de euro cu scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și a promova inovarea în sectorul sănătății.

Programul „UE pentru sănătate” va avea o contribuție semnificativă la redresarea post-COVID, îmbunătățind sănătatea populației din UE, sprijinind lupta împotriva amenințărilor transfrontaliere privind sănătatea și sporind gradul de pregătire și capacitatea UE de a răspunde în mod eficace la viitoarele crize sanitare, în cadrul unei viitoare Uniuni Europene a sănătății puternice, potrivit unui comunicat.

comisia europeana
Sursă imagine: Comisia Europeană în România// Facebook

„Intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” ne va pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a face schimbări de durată în domeniul sănătății publice. Acest buget fără precedent, în valoare de 5,1 miliarde de euro, ne va permite să realizăm investiții specifice pentru a ne îmbunătăți pregătirea pentru situații de criză și pentru a construi sisteme de sănătate mai puternice, mai reziliente și mai accesibile. Este ceea ce așteaptă în mod legitim cetățenii noștri de la o Uniune Europeană a Sănătății”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

„UE pentru sănătate” este un program de finanțare ambițios și specific pentru perioada 2021-2027, menit să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane în toate politicile și activitățile Uniunii, în conformitate cu abordarea „O singură sănătate” (One Health).

Propus de Comisie la 28 mai 2020, programul este răspunsul UE la pandemia de COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical, a pacienților și a sistemelor de sănătate din Uniune.

Programul „UE pentru sănătate” își propune:

  • să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune;
  • să protejeze cetățenii Uniunii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății;
  • să amelioreze disponibilitatea, accesibilitatea și caracterului abordabil al medicamentelor, al dispozitivelor medicale și al produselor relevante în situații de criză;
  • să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor.

Programul intră în vigoare la 26 martie, când va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Primul program de lucru pentru 2021 va fi adoptat și pus în aplicare de Comisie în urma consultării cu statele membre în cadrul Grupului de coordonare al programului „UE pentru sănătate”, conform Regulamentului privind înființarea programului „UE pentru sănătate”.

Programul va fi pus în aplicare de către o nouă agenție executivă, Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital, care își va începe activitatea la 1 aprilie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe