Newsflash
Internaționale

A fost lansat un portal privind inechitățile din sănătate, în Europa

de Florentina Ionescu - feb. 18 2021
A fost lansat un portal privind inechitățile din sănătate, în Europa

Astăzi a fost lansat un nou portal online pentru a oferi resursele și informațiile necesare cu privire la inechitățile din domeniul Sănătății, pe continentul european.

Portalul lansat astăzi de EuroHealthNet se numește health-inequalities.eu, potrivit unui anunț remis redacției. Este vorba despre o platformă pentru schimbul internațional de informații, de politici, de cercetări și de inițiative pe tema inegalităților (inechităților) din sănătate. Este o platformă disponibilă pentru orice persoană care deține un rol în recuperarea după COVID-19 și în construirea unui viitor mai sustenabil. 

harta inechitatii

„Alegerile politice, economice și practice care afectează inechitățile din sănătate sunt făcute în prezent. Acest portal este pentru profesioniștii din domeniul sănătății publice, pentru a schimba idei și experiențe, cât și pentru persoanele din societatea civilă, educatori și oameni care lucrează la probleme sociale, legate de mediu și de locul de muncă, pentru a găsi resursele necesare pentru a aborda inechitățile din domeniile lor”, se arată în anunțul făcut de EuroHealthNet.

Sursa citată amintește că pandemia de COVID-19 a scos la iveală aceste inegalități, aceste diferențe în statusul sănătății între diferite grupuri de persoane. Totodată, pandemia a adus cu sine și o urgență în acțiune, de a aborda aceste inegalități.

Anumite grupuri de persoane au un risc mai mare de COVID-19, cum ar fi pacienții cu comorbidități, familiile care trăiesc în condiții precare, lucrătorii din domeniile esențiale, persoanele care se confruntă cu probleme în sfera sănătății mintale.

„Mulți oameni sunt afectați disproporționat de măsuri. Există, prin urmare, o nevoie urgentă de a înțelege și de a repara aceste vulnerabilități și de a include accentul mai mare pe echitatea în sănătate în privința politicilor de recuperare”, arată reprezentanții EuroHealthNet.

Portalul are o bază de date care cuprinde diverse resurse. Platforma oferă aproape 600 de exemple de inițiative, de politici, de cercetări și publicații la nivel european. Ea poate servi drept instrument util pentru persoanele implicate în conceperea politicilor de sănătate și pentru clinicieni, pentru a compara și pentru a învăța unii de la ceilalți.

În plus, utilizatorii platformei pot să își înscrie aici propria lucrare care se aliniază cu criteriile specifice de eligibilitate pentru a contribui astfel la baza de date în privința modului în care se poate investi în măsurile care abordează inechitățile din sănătate.

Platforma online „Health Inequalities Portal” include și un ghid electronic despre finanțarea serviciilor de promovare în sănătate, inclusiv studii de caz, abordări și cele mai recente subiecte dezvoltate, pentru a inspira și informa utilizatorii.

O hartă interactivă le permite utilizatorilor să compare nivelul de inechități în sănătate în interiorul unei țări și între diferite țări din Europa. Totodată, harta permite utilizatorilor să afle mai multe despre organizațiile naționale care lucrează în domeniul echității în sănătate. Portalul este disponibil și în limba română, la acest link: health-inequalities.eu/ro/

romania inechitati sanatate
Informații despre România, de pe platforma health-inequalities.eu/toolbox/interactive-map/

„Cu ajutorul acestui portal, EuroHealthNet își propune să aducă laolaltă noi percepții, resurse și informații într-un singur loc și să facă accesul la ele mai ușor. Portalul include și un instrument de traducere, astfel că facilitează accesul în diferite limbi. Sperăm ca acest portal să ajute la crearea unei punți între sănătatea publică și alte sectoare, punte care va îmbunătăți acțiunea pentru a reduce inechitățile din sănătate și care va contribui la un mod mai bun de a ieși din criză și la o Europă mai sănătoasă și mai sustenabilă”, a declarat Caroline Costongs, directorul EuroHealthNet.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe