Newsflash
Internaționale

A fost identificat mecanismul ce distruge celulele cerebrale în boala Parkinson

de Dorina Novac - iul. 7 2020
A fost identificat mecanismul ce distruge celulele cerebrale în boala Parkinson

Cercetătorii suedezi au dezvoltat o nouă metodă care permite vizualizarea proceselor celulare și, folosind-o, au văzut cum proteina alfa-sinucleină, numită și „proteina Parkinson”, distruge membranele celulare, ducând la moartea celulară.

Creierul persoanelor care suferă de boala Parkinson prezintă aglomerări de α-sinucleină, – „proteina Parkinson”. Astfel, oamenii de știință au sugerat că acestea distrug membranele celulare, ducând în cele din urmă la moartea celulară, scrie RIANovosti.

Parkinson
Sursă imagine: ria.ru

 

Pentru a înțelege mecanismul molecular de degenerare neuronală, biologii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia au recurs la o nouă metodă, care permite studierea unor cantități minuscule de molecule biologice, fără utilizarea markerilor fluorescenți, care influențează adesea reacțiile observate, mai ales atunci când se lucrează cu proteine ​​mici, cum ar fi alfa-sinucleină.

De asemenea, pentru a imita membranele găsite în celule, cercetătorii au folosit vezicule asemănătoare membranei, care sunt capsule ale lipidelor. Unele vezicule sunt formate din lipide, care se găsesc adesea în veziculele sinaptice, în timp ce altele conțin lipide asociate cu membranele mitocondriale.

Mai mult, biologii au descoperit că factorul decisiv este componența lipidă a membranelor – proteina Parkinson se leagă de ambele tipuri de vezicule, dar apar schimbări ale structurii doar în mitocondriile asemănătoare.

„Am dezvoltat o metodă suficient de sensibilă care ne permite să observăm cum interacționează α-sinucleina cu veziculele individuale ale modelului. În studiul nostru, am observat că alpha-sinucleina se leagă și distruge membranele asemănătoare mitocondriilor, dar nu afectează membranele veziculelor de tip sinaptic. Diferențele chimice dintre cele două lipide folosite sunt foarte mici, dar am observat în continuare că α-sinucleina a acționat asupra anumitor vezicule în mod diferit”, a declarat Pernilla Wittung-Stafshede, unul dintre autorii studiului, profesor de biologie chimică la Departamentul de Biologie și Inginerie Biologică.

Potrivit RIANovosti, metoda dezvoltată de autori a făcut posibilă observarea procesului de deteriorare care are loc la concentrații nanomolare foarte mici de alfa-sinucleină, în care substanța este prezentă doar sub formă de monomeri - proteine ​​neagregate.

În următoarea etapă, cercetătorii intenționează să studieze mutațiile alfa-sinucleine asociate cu boala Parkinson și să afle detaliile veziculelor lipidice care sunt mai asemănătoare cu membranele celulare.

Oamenii de știință cred că compoziția chimică a lipidelor nu este singurul factor determinant. În opinia lor, ar trebui să existe și diferențe macroscopice între cele două tipuri de membrane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe