Newsflash
Internaționale

A fost descoperit un al doilea tip de schizofrenie

de Florentina Ionescu - feb. 28 2020
A fost descoperit un al doilea tip de schizofrenie

Cercetătorii din cadrul Universității Pennsylvania sunt primii care au descoperit două tipuri distincte de schizofrenie la nivel neuroanatomic, după ce au analizat creierul a peste 300 de pacienți.

Potrivit presei străine, primul tip de schizofrenie a arătat volumuri mai scăzute ale răspândirii materiei cenușii, în comparație cu grupurile de control (persoanele sănătoase), pe când al doilea tip de boală a arătat volume în mare parte similare cu cele ale creierului normal. Rezultatele acestui studiu, scrie Medical Xpress, au fost publicate recent în jurnalul „Brain”, sugerând că în viitor, ținându-se cont de aceste diferențe, se vor putea lua decizii mai personalizate în ceea ce privește opțiunile de tratament.

Principalul investigator al acestei cercetări, Christos Davatzikos de la Perelman School of Medicine din cadrul Universității Pennsylvania, amintește că numeroase alte studii au arătat că persoanele care suferă de schizofrenie au volume semnificativ mai mici de țesut cerebral decât persoanele din grupul de control (cele sănătoase, adică).

creier schizofrenie

„Chiar și așa, la aproape o treime dintre pacienți la care am analizat acest aspect, am observat că nu era cazul – creierul lor era aproape complet normal. În viitor, nu vom mai putea să spunem «Acest pacient are schizofrenie», ci vom spune «Acest pacient are acest subtip» sau are «acest pattern anormal» și nu vom mai avea un termen-umbrelă cu sens larg, sub care toți pacienții sunt incluși”, a declarat Christos Davatzikos, citat de medicalxpress.com.

Cercetare pe trei continente

Pentru a caracteriza mai bine diferențele și trăsăturile creierului de la nivelul pacienților cu schizofrenie, Christos Davatzikos și echipa sa au stabilit un consorțiu de cercetare care s-a extins pe trei continente, incluzând Statele Unite ale Americii, China și Germania. Cohorta internațională de participanți la studiu a inclus 307 pacienți cu schizofrenie și 364 de persoane sănătoase incluse în grupul de control, iar toți participanții aveau sub 45 de ani.

Christos Davatzikos și colegii săi au analizat scanările creierului participanților, folosind o metodă numită HYDRA. Abordarea i-a ajutat să identifice „adevăratele subtipuri ale bolii”, limitând influența altor variabile precum vârsta, sexul și alți factori.

După ce au aplicat această metodă pe imaginile de la nivelul creierului, cercetătorii au descoperit că 115 pacienți cu schizofrenie (aproape 40%) nu aveau patternul obișnuit al volumului redus de materie cenușie care a fost asociat în trecut cu această patologie. De fapt, creierul acestor pacienți arăta un volum cerebral crescut în centrul creierului, într-o zonă numită striatum, care are un rol în mișcarea voluntară. Cercetătorii nu au putut să identifice o explicație clară pentru această variație apărută în creier.

Acești pacienți cu subtipul 2 de schizofrenie sunt foarte interesanți, cred cercetătorii, deoarece au trăsături similare din punct de vedere demografic și clinic cu subtipul 1 al bolii, însă singurele diferențe erau la nivelul structurii creierului participanților.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe