Newsflash
Internaționale

A doua generație de vaccinuri împotriva COVID-19, pe val

de Florentina Ionescu - ian. 28 2021
A doua generație de vaccinuri împotriva COVID-19, pe val

După serurile produse de Pfizer și Moderna, alte vaccinuri candidate ar putea umple golurile în ceea ce privește eficacitatea, producția și distribuția dozelor.

În urmă cu șase luni, omenirea și-a îndreptat atenția către vaccinurile împotriva COVID-19 aflate în ultimele stadii ale studiilor clinice. Acum, însă, la un an de la debutul pandemiei, trei vaccinuri pentru COVID-19 au primit autorizare pentru utilizare de urgenţă fie din partea Statelor Unite ale Americii, fie din partea Marii Britanii, precum și din partea autorităților din alte țări.

noua generatie de vaccinuri impotriva COVID-19

Două dintre aceste vaccinuri, dezvoltate de companiile Pfizer (împreună cu BioNTech) și Moderna, implică o tehnologie genetică nouă, cunoscută sub numele de ARN mesager (ARNm).

Iar al treilea este un vaccin mai convențional, dezvoltat de Universitatea din Oxford și de AstraZeneca, ce utilizează un virus de la cimpanzei pentru a transporta ADN pentru o componentă a SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Dar, potrivit www.scientificamerican.com, oricât de impresionante ar fi, aceste vaccinuri singure cel mai probabil nu vor fi suficiente pentru a pune capăt pandemiei, spun experții.

Din fericire, există sute de alte vaccinuri împotriva COVID-19 aflate în etapa de dezvoltare, inclusiv multe seruri cu noi mecanisme de acțiune – care ar putea să se dovedească eficiente și mai ieftine, dar și mai ușor de distribuit statelor.

„Eu cred că acest virus se va modifica și că vaccinurile pe care le avem aprobate în prezent nu vor fi la fel de eficiente pe cât credem noi că sunt”, a declarat Danny Altmann, specialist în imunologie de la Imperial College London.

Virusul SARS-CoV-2 deja a evoluat și are noi variante, inclusiv cele depistate inițial în Marea Britanie și Africa de Sud, care sunt mai contagioase.

Și alți experți cred că este prea devreme să ne gândim că am învins coronavirusul. Gregory Poland, specialist în vaccinologie de la Mayo Clinic, subliniază că niciun vaccin pentru un coronavirus nu a fost vreodată inclus într-un program public de vaccinare. Iar vaccinurile pe bază de ARNm, cum ar fi cele produse de Pfizer și Moderna, nu au fost niciodată până acum aduse pe piață.

„Nu știm ceea ce nu știm. Nu avem nicio idee referitoare la surprizele pe care le-am putea descoperi într-un virus de existența căruia știm de un an. Iar istoria vaccinologiei – domeniu în care sunt implicat de patru decenii – este presărată la scară largă cu lucruri despre care credeam că le știm”, a declarat Gregory Poland, potrivit sursei menționate, cel care este coautorul unui review extensiv despre vaccinurile candidate împotriva COVID-19, analiză publicată în Lancet, în octombrie.

Noi tehnici

Vestea bună este că „a doua generație” de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare de către cercetători, iar multe dintre acestea funcționează cu noi tehnici. Potrivit sursei citate, există aproape 240 de noi vaccinuri candidate în dezvoltare, așteptând la rând pentru a-și face debutul. Există câteva vaccinuri care au cel mai mare potențial de a lupta împotriva COVID-19.

Vaccinul de tip ARN auto-amplificat

Similar cu vaccinurile aprobate pe bază de ARN mesager, acesta introduce material genetic de la virus direct în celulele de la om, stimulând corpul să producă proteina „spike” care acoperă suprafața virusului SARS-CoV-2. Și la fel ca vaccinurile cu ARNm, designul celor de la Imperial College London doar livrează materialul genetic, nu virusul propriu-zis, așa că este puțin probabil ca vaccinul să agraveze boala dacă oamenii sunt infectați cu virusul după etapa de vaccinare. Experții spun că o doză de vaccin de tip „booster” nu va fi necesară în cazul acestui tip de ser. Mai mult, ARN-ul auto-amplificat poate fi produs în cantități mari, la costuri foarte mici.

O subunitate a proteinei

Cercetătorii din cadrul Novavax și-au concentrat eforturile pe furnizarea proteinei „spike” în sine către celule (șu nu pe întregul virus sau pe materialul genetic al acestuia). Ei au creat vaccinul prin inginerie genetică a unor celule pentru a produce în ritm alert proteine „spike” în bioreactoare, la un cost scăzut.

Mai mult, acest vaccin poate fi păstrat la o temperatură de 2 până la 8 grade Celsius, ceea ce face ca vaccinul să fie mai ușor de distribuit. Această abordare necesită adăugara unui „adjuvant” care amplifică răspunsul sistemului imunitar.

Nanoparticule de proteine create special

La fel ca și cercetătorii de la Novavax, oamenii de știință de la Universitatea Washington au ales ca punct de plecare proteinele din SARS-CoV-2 pentru a produce un vaccin. Dar în loc să injecteze întreaga proteină spike, ei s-au bazat pe punctul slab al virusului SARS-CoV-2: RBD (receptor binding domain), acea porțiune a proteinei spike care se lipește direct de celulele umane.

Neil King, biochimist de la Institute for Protein Design din cadrul Universității Washington, a creat un vaccin care este livrat cu ajutorul uno „nanoparticule” sferice, de forma unor mingi de fotbal. Proteinele RBD produse sintetic sunt atașate de nanoparticule.

Acest design face ca vaccinul să fie capabil să stârnească răspunsurile anticorpilor la un nivel de 10 ori mai mare decât cei folosiți pentru întreaga proteină spike naturală.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe