Newsflash
Internaționale

29 de decese în rândul vârstnicilor din Norvegia, la scurt timp după vaccinul anti-COVID

de Dorina Novac - ian. 18 2021
29 de decese în rândul vârstnicilor din Norvegia, la scurt timp după vaccinul anti-COVID

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese în rândul persoanelor cu vârsta peste 75 de ani care primiseră prima doză de vaccin împotriva COVID-19, produs de Pfizer-BioNTech.

Medicii din Norvegia au fost rugați să facă evaluări mai minuțioase a pacienților în vârstă și cu o stare de sănătate precară care urmează să primească vaccinul Pfizer-BioNTech, scrie bmj.com.

vaccin Pfizer
Sursă imagine: unsplash.com

Potrivit Bloomberg, s-au adăugat în ultima perioadă şase decese la cele deja cunoscute (23 n.red.) în Norvegia şi astfel a scăzut grupa de vârstă de la 80 la 75 de ani. 

Agenţia Medicamentelor din Norvegia a menționat, sâmbătă, la solicitarea Bloomberg, că toate decesele sunt legate de acest vaccin.

„Sunt 13 decese confirmate şi ar mai fi alte 16 pentru care se fac investigaţii. (...) Toți cei care au decedat erau persoane în vârstă, cu probleme medicale grave”, a adăugat agenția.

Sursa citată precizează că majoritatea persoanelor au avut efectele adverse anticipate la vaccin, cum ar fi greaţă şi vomă, febră, reacţii locale și înrăutăţirea stării generale. 

Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene a Medicamentului, a subliniat că există posibilitatea ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni.

 „Nu suntem alarmați sau îngrijorați de acest lucru, deoarece acestea sunt cazuri foarte rare și au apărut la pacienți firavi, cu boli foarte grave. (...) Acum cerem medicilor să continue vaccinarea, dar să efectueze o evaluare suplimentară a persoanelor foarte bolnave”, a spus el.

Ceea ce s-a întâmplat în Norvegia a determinat autorităţile să afirme că vaccinurile anti-COVID ar putea fi prea riscante pentru persoanele în vârstă sau cu boli în fază avansată, aceasta fiind cea mai precaută afirmaţie a unei autorităţi europene în sănătate, scrie Bloomberg.

„Institutul norvegian de sănătate publică a apreciat că, pentru cei suferinzi, chiar şi cele mai slabe efecte adverse pot avea consecinţe grave. Pentru cei cu speranţă de viaţă redusă, vaccinul poate fi irelevant”, informează sursa citată. 

Pfizer-BioNTech colaborează cu autoritatea de reglementare din Norvegia pentru investigarea deceselor. Conform Pfizer, agenția a constatat că numărul de astfel de incidente nu este până în prezent alarmant şi se află în parametrii anticipaţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe