Newsflash
Internaționale

13 țări africane lansează un studiu COVID de amploare

de Dr. Laura Davidescu - nov. 25 2020
13 țări africane lansează un studiu COVID de amploare

Un număr de 13 țări africane și-au unit forțele cu cercetători din lumea întreagă pentru a lansa cel mai mare studiu clinic de identificare a unor potențiale tratamente pentru formele ușoare și mediii de COVID-19.

Studiul Anticov, în care s-a implicat și Institutul de Medicină tropical din Antwerp, își propune să identifice terapii care să poată fi utilizate în tratarea cazurilor ușoare și moderate de COVID și să prevină internările masive, care ar putea împovăra sistemele de sănătate și așa fragile ale țărilor africane, după cum anunță The Guardian.

shutterstock_1840033027Studiul se va desfășura în 19 locații din 13 țări și va fi condus de medicii locali.

“Este nevoie de studii clinice de amploare legate de COVID-19, pentru a răspunde unor întrebări specifice, legate de continentul african în acest context”, a declarat dr. John Nkengasong, director al Centrului african pentru controlul și prevenirea bolilor.

Studiul va testa eficacitatea a diverse tratamente asupra a 2.000-3.000 de pacienți cu cazuri moderate de COVID-19 din Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Guineea ecuatorială, Etiopia, Ghana, Guineea, Kenya, Mali, Mozambic, Sudan și Uganda, cu scopul de a preveni evoluția infecției cu coronavirus spre forme severe de boală și, de asemenea, pentru a limita contagiunea.

S-ar putea să te intereseze:

Grupa de sânge, asociată cu riscul de COVID-19?

Cercetarea se va desfășura pe o platformă adaptativă și inovatoare, utilizată până acum în studiul moleculelor folosite în tratarea cancerului, platformă care permite testarea simultană a mai multor tratamente. Acest tip de cercetări permit luarea de decizii rapide, inclusiv adăugarea, continuarea sau oprirea unor linii de tratament pe baza analizei continue a rezultatelor.

Studiul Anticov își propune să oprească răspândirea bolii și să protejeze sistemele de sănătate fragile ale țărilor sărace. Noile tratamente vor fi adăugate în studiu pe măsură ce apar dovezi despre eficacitatea lor în cazurile moderate și ușoare.

Inițial, Anticov se va concentra pe medicamente în care studiile clinice randomizate la scară largă ar putea furniza date de eficacitate care lipsesc acum la cazurile ușoare și moderate.

Procesul va începe testarea, dublată de un lot de control, a combinației antiretrovirale HIV lopinavir-ritonavir și a antimalaricului hidroxiclorochină, care rămâne deocamdată standardul de îngrijire pentru COVID-19 în numeroase țări africane.


Notă autor:

foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe